Як Україна обійшлася з поминками Чуркіна в Радбезі ООН

 

Постійний представник України в Організації Об’єднаних Націй Володимир Єльченко, головуючий на засіданні, запропонував членам Радбезу ООН вшанувати хвилиною мовчання смерть постійного представника Російської Федерації Віталія Чуркіна.
Про це він сказав, відкриваючи засідання РБ щодо нерозв’язаних конфліктів у Європі 21 лютого.

“Дорогі колеги, як ви знаєте, учора Рада ухвалила заяву для преси у зв’язку зі смертю постійного представника Російської Федерації в ООН. Як президент Ради безпеки, я пропоную вшанувати хвилиною мовчання смерть посла Віталія Чуркіна”, – сказав Єльченко.

Як писала напередодні “Новинарня“, з огляду на те, що Україна в лютому головує в Радбезі ООН, Єльченку так чи інакше довелося б виголошувати першу промову на смерть Чуркіна.

Після хвилини мовчання представник російської делегації сказав, що російські дипломати “вдячні за теплі слова і вираження співчуття у зв’язку з непоправною втратою, яку зазнала Росія”.
Потім свої співчуття почали висловлювати інші члени Ради безпеки, повідомляє УНІАН.

Раніше стало відомо, що Рада безпеки ООН ухвалила заяву для ЗМІ у зв’язку зі смертю Чуркіна.

“Члени Ради безпеки сумують у зв’язку зі смертю посла, який понад 40 років перебував на російській дипломатичній службі, більш як 10 років очолював місію Російської Федерації при ООН”, – йдеться в заяві.

Згодом офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Україна, яка головує в Радбезі, “заблокувала” прийняття заяви щодо смерті Чуркіна.
Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков також прокоментував нібито блокування Україною відповідної заяви: “На тлі цієї втрати поведінка наших українських колег – та Бог їм суддя, тут, напевно, нічого сказати. І не так це важливо на тлі тієї втрати, якої зазнала російська дипломатія”.

У МЗС назвали інформацію про нібито “блокування” Україною заяви щодо смерті Чуркіна російською спекуляцією.
“Їхні пропагандистські заяви не відповідають дійсності. Була зовсім інша ситуація. Була пропозиція російської сторони ухвалити заяву голови Ради Безпеки щодо трагічної події, що передбачало проведення окремого засідання з цього питання, але таких випадків ніколи не було в історії ООН. Таких прецедентів немає. Була ухвалена заява для преси у зв’язку з цією трагічною ситуацією”, – наголосила речник МЗС Мар’яна Беца.

 

Читайте також:
“Передаю естафету Путіну!” Реакція українських соцмереж на смерть Чуркіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна