Посол України в Радбезі ООН як головуючий має виголосити промову на смерть Чуркіна

 

Траурну промову на смерть Віталія Чуркіна в Раді Безпеки Організації Об’єднаних Націй, за збігом обставин, має виголосити представник України в ООН – адже саме Україна зараз цього місяця очолює Радбез ООН.
Як передає “Новинарня“, це відзначає “Голос Америки”.

Відповідний момент зауважив Александр Кларксон, викладач Королівського коледжу у Лондоні та експерт з питань Східної Європи.

Тим часом постійний представник України при ООН Володимир Єльченко вже прокоментував смерть Віталія Чуркіна, але, на відміну від російських та західних дипломатів, включно з екс-постпредом США Самантою Пауер, не висловлював співчуття.

“Знав Чуркіна багато років, хоча й не близько. Кожний посол висловлює позицію своєї держави. Так, до інструкцій зі своєї столиці можна додати певний особистий наратив. Але я б не перебільшував його особисту роль, вірніше, думати, що його особиста роль на цій посаді була чимось відмінним від позиції РФ, яку він представляв, (було б неправильно)”,— сказав Єльченко в коментарі “Громадському ТБ”.

“Спроби налагодити нормальний контакт були. Але, на жаль, вони не призвели до зміни його риторики. В дипломатії є таке правило — якщо не згоден з тим, що тобі пропонують, йдеш у відставку. Чуркін так не вирішив”, — зазначив постпред України.

Сьюзан Райс, радник із національної безпеки президента США Барака Обами:
“Віталій був величезною силою в ООН. Розумний, відданий, ефективний та смішний… Віталій був винятковим супротивником, але завжди – другом. Мої щирі співчуття його дружині Ірині, його родині та місії Росії до ООН”.

Як відомо, Україна в лютому 2017 року головує в Радбезі ООН як непостійний член РБ. З початку місяця під головуванням України вже відбулося два засідання Ради Безпеки, з них одне – щодо загострення ситуації на Донбасі.

Радбез ООН по Авдіївці:
фото капітана Кизила, посланиця Трампа і традиційний Чуркін

Завтра, 21 лютого, Україна організовує відкриті дебати на рівні міністрів закордонних справ, присвячені конфліктам у Європі. Головуватиме на цих дебатах міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Якщо від представників інших держав-членів Радбезу надійде прохання присвятити смерті Чуркіну частину цього засідання, Україна має буде це зробити.
“Будемо виходити з пропозицій, які отримаємо”, — зазначив Єльченко у коментарі “Громадському”.

Нагадаємо, постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін помер у Нью-Йорку вранці 20 лютого від серцевого нападу.

Читайте більше про нього:
У День героїв Небесної сотні помер Чуркін. ЗГАДАТИ ВСЕ

“Передаю естафету Путіну!” Реакція українських соцмереж на смерть Чуркіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна