Україна відновила зруйнований вандалами польський меморіал у Гуті Пеняцькій

 

Українська громадськість власним коштом відновила пам’ятник полякам, вбитим у селі Гута Пеняцька під час Другої світової війни, який був знищений невідомими вандалами у січні цього року.
Як передає “Новинарня“, про це повідомив у соцмережі голова Українського інститут національної пам’яті Володимир В’ятрович.

“Це важливий крок назустріч, до майбутнього через прірву важкого минулого. Взаємність таких кроків найпевніша гарантія того, що таке минуле ніколи не повториться”, – написав В’ятрович.

Урочиста церемонія відбулася в неділю, 26 лютого.

Участь в заході взяли голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, голова обласної адміністрації Олег Синютка, посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, посол України в Польщі Андрій Дещиця, керівництво Бродівського району, члени товариства “Гута Пеняцька”, представники польської громади Львівщини, гості з Польщі та мешканці навколишніх населених пунктів.

“Місцева влада Львівщини зайняла чітку позицію – у ХХІ столітті ми не воюємо з пам’ятниками. Винні у таких злочинах мають бути покарані. У селі Гута Пеняцька ще у січні вандали знищили пам’ятний знак загиблим полякам. Нам щиро прикро, що таке сталося на нашій території. Переконані – це ніщо інше, аніж провокація з боку російського окупанта, аби розсварити два дружні народи. Вже у лютому за кошти української громади ми відновили знищений меморіал”, – зазначив у своєму виступі голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

“Це наше свідчення, що ми шануємо пам’ять невинно убієнних поляків. Ми розраховуємо, що польська місцева влада і польська громада зробить такий же крок і відновить знищені надгробки на місцях полеглих українців під час Другої світової війни на території Республіки Польща”, – цитує голову облради “Галінфо”.

Священнослужителі провели екуменічну панахиду біля оновленого меморіалу. Також відбулося громадське віче та покладання квітів.

Зруйнований вандалами пам’ятник у Гуті Пеняцькій

Нагадаємо, 9 січня 2017 року невідомі вандали знищили пам’ятник у селі Гута Пеняцька Бродівського району полякам, які загинули від рук гітлерівських військ у 1944 році.
Інформація про цю подію вперше з’явилася у російських, а також у проросійських українських ЗМІ.
Історики вважають інцидент спланованою провокацією для погіршення українсько-польських стосунків.

За відновлення меморіалу взялася Львівська облрада.

Невдовзі в січні вандали спаплюжили також польський меморіал у Биківні під Києвом, Польща пообіцяла “діяти адекватно”.

Читайте також:
УІНП: Руйнування пам’ятника полякам у Гуті Пеняцькій
– провокація для загострення польсько-українських стосунків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна