Львівська облрада взялася за відновлення сплюндрованого польського меморіалу в Гуті Пеняцькій

 

Із надгробків, які розмалювали вандали на меморіалі загиблим полякам у Гуті Пеняцькій, вже змили надписи. Питання ж про відновлення монумента вирішать депутати Львівської обласної ради на найближчій сесії.
Це зазначив, побувавши на місці вандалізму, заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк, повідомляє “Укрінформ”.

“Версія про те, що могилу поляків зруйнували місцеві мешканці, не витримує жодної критики. Це зробили певні сили, які не хочуть українсько-польського порозуміння”, – заявив Гірняк.

“На черговому засіданні сесії облради буде ухвалено рішення щодо акту вандалізму та відновлення монумента у Гуті Пеняцькій. Спільно з польською стороною будемо працювати над механізмом відновлення пам’ятника”, – поінформував заступник голови ЛОР.

Володимир Гірняк не впевнений, що це вдасться зробити до 28 лютого – річниці трагедії, коли вшанувати жертв масового знищення жителів Гути Пеняцької сюди традиційно з’їжджаються рідні загиблих з України та Польщі.

Водночас він наголосив, що слід подбати і про українські монументи, зруйновані на території Польщі. У їх знищенні простежується той самий почерк, вважає представник партії “Громадянська позиція”.

Як повідомляла “Новинарня“, у селі Гута Пеняцька Бродівського району на Львівщині невідомі напередодні пошкодили пам’ятник із прізвищами поляків, убитих у 1944 році. Тоді загинуло понад 800 осіб, включаючи жінок та дітей.
Вандали розбили центральний хрест, а бічні плити розвалювали в синьо-жовті та червоно-чорні кольори, додавши символ СС.

Читайте також:
УІНП: Руйнування пам’ятника полякам у Гуті Пеняцькій – провокація для загострення польсько-українських стосунків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна