У Міноборони сформували кишенькову Громадську раду. Волонтери влаштували демарш

 

У п’ятницю, 24 лютого, в Києві зі скандалом відбулися установчі збори нового складу Громадської ради при Міністерстві оборони.

На збори не були запрошені (або не повідомлені) ключові волонтерські групи й громадські організації, які сприяють армії, натомість були присутні маловідомі ГО, що за останні роки не долучалися до діяльності Міноборони.
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на свідчення учасників зібрання.

Рада волонтерів про МОУ констатує, що рішення зборів ініціативної групи з виборів Громадської ради приймалися з порушенням законодавства і внутрішніх процедур, та вимагає визнати їх нелегітимними.

“Метою таких зборів була мінімізація участі волонтерських організацій у роботі Громадської ради”, – зазначив співголова Ради волонтерів при Міноборони Олексій Грідін, який зачитав відповідну заяву.

Відео – 1 і 2

Співзасновник однієї з найбільших волонтерських організацій – “Народний тил” – Роман Балан (“Сініцин”) так прокоментував ситуацію, що виникла замість “ефективного громадського контролю”:
“Це про те, як по формальним підставам досвідчені підстаркуваті бюрократи і крючкотвори на чолі з генералом Палієм (а до постаті цього клоуна ми повернемось зовсім скоро) “збрили” пару десятків реальних волонтерських організацій, натомість протягнули свої бутафорні ГОшки по типу: “Фонд генералів Львівщини”, “Фонд героїв Радянського Союзу”, “Релігійна громада повного Євангелія “Ранкова зірка” у Голосіївському районі” та інший трешняк”.

Як відомо, генерал-полковник запасу Віктор Палій до війни був заступником голови Громадської ради, а 3 квітня 2014 року вперше обраний головою.
Він головував і на сьогоднішньому засіданні.

Сініцин нагадав, що “оця мігруюча карусель фейкових ГОшок і пенсіонерів-“общественніків” зараз так само заходить або зайшла в цілий ряд інших міністерств – Мінсоц, окупованих територій, Держслужбу у справах ветеранів АТО і т.д. Імітуючи громадськість… Сьогодні це відбулось в МО”.

“В результаті цілий ряд реальних і діючих волонтерських організацій, які зробили для АТО реально багато і продовжують робити зараз, на знак протесту покинули це шапіто. Три десятка майже”, – констатував Роман Сініцин.

Сам він також на знак протесту пішов зі зборів, розповів Сініцин “Новинарні“.

Військовий журналіст і громадський активіст Роман Бочкала, присутній на зборах, підтвердив такі висновки: “Практично всі авторитеті волонтерські організації відсіяли. Багатьом не повідомили про сьогоднішній захід. Коасика підкилимного жанру. Зате наповнили раду якимись незрозумілими “фондами інвалідів”.

“Видно, комусь дуже не хочеться, щоб реальні волонтери контролювали внутрішню кухню Міноборони”, – додав Бочкала.

“Прошу накидати [відомостей] про “айдарівця” з позивним Рембо (Артур Хакімзянов), якого протягнули в президію [громадської ради]. Про піз***інг 30 тонн тушонки, автоматів і три кримінальні справи я знаю”, – додав Сініцин.

Волонтери та активісти тепер чекають на реакцію міністра оборони Степана Полторака, з приходом до керівництва якого почались просуватися окремі реформи в оборонному відомстві, передає Український мілітарний портал.

Вони закликали сформувати комісію за участі представників МОУ для аудиту ініціативної групи Громадської ради.

Читайте також:
Волонтер Олексій Сіхарулідзе: На промзоні страшніше, ніж у ДАПі.
Але допомагати треба “нерозкрученим” позиціям

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.