ЄС відзначає 25-річчя

 

Європейський Союз відзначає 25-річний ювілей. Договір про утворення ЄС було підписано 7 лютого 1992 року в місті Маастрихт на півдні Нідерландів, між бельгійським Льєжем і німецьким Аахеном, на березі франко-бельгійсько-голландської річки Маас.

Свої підписи під Маастрихтською угодою тоді поставили міністри фінансів та закордонних справ країн-членів, на той час, Європейського співтовариства.

Президент Європейської ради, який на той час був очільником Португалії, Анібал Каваку Сілва, назвав день історичним: “Сьогодні в Маастрихті ми заклали основи нового історичного етапу для Європи. Угода, яку ми підписуємо, є рішучим кроком на шляху до створення Європейського Союзу, безпрецедентного процесу в сучасній історії”.

Як зазначає “Євроньюз“, угода опирається а три основні засади.

  • Перше: європейське громадянство гарантує свободу пересування всередині Союзу, для життя та роботи.
  • Друге: більше повноважень для Європейського парламенту, які делегують йому національні парламенти. Саме ця засада нині сильно критикується євроскептиками та іншими.
  • Третє – створення економічної єврозони зі спільною валютою.

Також одним з головних критерії членства в Союзі було обмеження держборгу щодо ВВП до 60%. Саме це правило не змогли виконати чимало країн єврозони, що спричинило фінансову кризу 2009 року.

Перші євро банкноти з‘явилися в банкоматах 2002 року. Євро стало міцною валютою, попри бажання певних урядів в єврозоні повернутися до національної готівки, як у Греції.

В той час як ЄС відзначає своє 25-річчя, Велика Британія готується вийти з нього, спонукаючи інші країни до роздумів. Проте бажання захистити та зміцнити унію залишається.

Зі слів президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера: “Ті, хто вважає, що настав час деконструкції Союзу, розділення Європи на частини, національного розколу, повністю помиляються. Без ЄС ми – не європейська нація”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна