Німеччині варто подумати про заміну посла, – Ірина Геращенко

 

Німеччині варто було б подумати про заміну посла Ернста Райхеля, який збурив Україну своїми словами про можливість провести вибори в ОРДЛО за присутності російських військ. Як передає “Новинарня“, про це заявила перша віце-спікер Верховної Ради, уповноважена президента з урегулювання на Донбасі Ірина Геращенко. 

“Це не перше некоректне, недипломатичне публічне висловлювання посла, яке відверто підігрує окупанту, Російській Федерації, подібними заявами. І ми очікуємо жорсткої реакції українського МЗС на ці заяви. Та й німецького також”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

“Можливо, варто Німеччині подумати про заміну посла, який викликав таке обурення серед ВСІХ політичних сил, що формують парламент незалежної України”, – підкреслила вона, висловивши обурення позицією Райхеля.

Перша заступниця голови Ради висловила підтримку жорсткої заяви, яку виголосила з парламентської трибуни за підтримки інших депутатів голова Комітету ВР у закордонних справах Ганна Гопко.

“Висловлена послом позиція є недипломатичною і образливою для України та українців, вона зроблена в дні, коли Україна відспівує кращих наших хлопців- воїнів, що захищають в тому числі право посла сидіти в безпеці в Києві і роздавати інтерв’ю”, – наголосила Геращенко.

“Ця позиція іде врозріз з мінськими угодами, їх першочерговим безпековим блоком, який вимагає негайного припинення вогню і виведення іноземних військ”, – засвідчила депутатка.

За її словами, вибори на Донбасі мають проходити за стандартами ОДІР/ОБСЄ, і ці правила та безпекові критерії встановлює не посол, а саме Організація з безпеки і співробітництва в Європі.

“Ці вибори можуть пройти тільки за українським законодавством, організовані відповідними українськими структурами, а не окупаційними чи кремлівськими , маріонетковими”, – зазначила Ірина Геращенко.

Вона додала, що Київ дякує іноземним дипломатам, але очікує від них чіткого розуміння: “Україна: незалежна і суверенна держава, яка має повне право на самостійне визначення своєї внутрішньої і зовнішньої політики”.

“Ми чекаємо тепер посла в Авдіївці, Красногорівці, Широкиному, Мар’інці, на власні очі “промоніторити” готовність Донбасу до виборів під обстрілами з російських “градів”. Бо поки що далі тилового і безпечного Слов’янська (і то разом з міністром Штанмаєром) посол не бував”, – зазначила перший віце-спікер.

“Вимагаємо пояснення і спростування!” – заявила Геращенко.

Читайте про заяву:

Посол Німеччини: вибори в ОРДЛО можливі з російськими військами, як в НДР 1990 року

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна