Посол Німеччини: вибори в ОРДЛО можливі з російськими військами, як в НДР 1990 року

 

Відсутність російських військ не є обов’язковою умовою проведення виборів в ОРДЛО. Про це заявив посол Німеччини в Україні Ернст Райхель в інтерв’ю “РБК-Україна“.

Дипломат наголосив, що вибори мають відбутися в умовах, які відповідають європейським стандартам, і тому безпека є однією з ключових умов.

“Але необов’язково, що вибори на Донбасі можуть відбутися тільки тоді, коли там не буде російських військ або на кожній міської адміністрації буде вивішено український прапор”, – заявив Райхель.

“Я переконаний, що це не є чимось неможливим, все залежить від умов”, – додав він.

Як приклад посол навів останні парламентські вибори в НДР, які відбулися за присутності Західної групи військ СРСР і при комуністичному режимі, який на той час існував у Східній Німеччині.

“Я, звичайно ж, не стверджую, що ситуація на Донбасі ідентична, я просто хочу сказати, що все залежить від обставин. Тому ми повинні зробити обставини такими, щоб вибори стали можливими”, – зазначив дипломат.

За словами посла, неможливо наполягати на тому, щоб Росія першою виконала всі залежні від неї вимоги, аби провести вибори в ОРДЛО, а потім уже почати виконувати її вимоги.

Також Ернст Райхель стверджує, що практично всі пункти Мінських угод досі не виконані, і не виконують їх обидві сторони.

“Вам відомо, що обидві сторони не виконують їх (Мінські угоди) зараз в повному обсязі – важке озброєння не відведене, а навпаки – сторони зближуються і в цьому є велика небезпека” – сказав посол ФРН.

Відповідаючи на питання, які ще пункти домовленостей не виконуються обома сторонами, посол зазначив: “Практично не виконані всі”.

“Тому нинішня ситуація змушує нас ще раз підкреслити необхідність виконання Мінських угод”, – заявив Райхель.

Нагадаємо, рік тому з’явилися інформація, нібито Німеччина вимагає провести вибори на непідконтрольній частині Донбасу вже в першій половині 2016 року.

 

Читайте також:
Німецький експерт: Вибори на Донбасі провести неможливо

Варто зазначити, що останні вибори до парламенту соціалістичної НДР (Народної палати) відбулися 18 березня 1990 року. За півроку до того вже впав Берлінський мур (9 листопада 1989), але офіційне об’єднання Німеччини відбулося 3 жовтня 1990 року.

Вибори були вільними, до них були допущені партії Західної Німеччини.

За їх підсумками Християнсько-демократичний союз (ХДС, що керував і в ФРН) набрав 40,8% голосів, Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) – 21,9%, тоді як перейменована компартія НДР – Партія демократичного соціалізму (ПДС, колишня СЄПН – Соціалістична єдина партія Німеччини, що доти була керівною і єдиною в Східній Німеччині) – лише 16,4%.

Результати виборів стали основою для демонтажу НДР.

Західна група військ (ЗГВ, раніше – Група радянських окупаційних військ у Німеччині) перебувала на території Східної Німеччини з 1945 року аж до 1994-го, офіційно припинивши існування 31 серпня 1994 року.
Після виведення ЗГВ з Німеччини після її об’єднання більшість частин та з’єднань у Росії були розформовані.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна