В Україні стартував Рік Японії. Порошенко наказав садити сакури

 

Президент Петро Порошенко підписав указ про відзначення Року Японії в Україні.

Документ, датований 11 січня, зокрема передбачає: “оголосити 2017 рік Роком Японії в Україні; Кабінету Міністрів – утворити Організаційний комітет з підготовки та проведення Року Японії в Україні”.

Як передає “Новинарня“, також в указі сказано про потребу “на основі пропозицій Організаційного комітету, затвердити і забезпечити виконання плану заходів з проведення Року Японії в Україні, передбачивши, зокрема:

  • проведення офіційної церемонії відкриття Року Японії в Україні;
  • організацію і проведення в містах України днів японської культури, мистецтва та кіно, спільних виставок фотохудожників з України та Японії;
  • запрошення відомих японських підприємців та вчених для проведення майстер-класів;
  • проведення тематичних конференцій, презентацій щодо розвитку інвестиційного співробітництва між Україною та Японією;
  • проведення за участю Національного інституту стратегічних досліджень міжнародних наукових конференцій з метою обговорення актуальних проблем сучасності;
  • проведення у загальноосвітніх та вищих навчальних закладах тематичних заходів, зокрема конференцій, семінарів, круглих столів;
  • сприяння розвитку взаємного обміну учнями, студентами між навчальним закладами України та Японії;
  • започаткування діяльності літніх таборів для вивчення японської мови та культури;
  • переклад на українську мову і видання книг з історії та культури Японії;
  • проведення спортивних змагань, зокрема зі східних бойових мистецтв;
  • організацію висадження сакур у містах України”.

Кабмін має щокварталу інформувати президента про хід проведення Року Японії в Україні, а Держкомітет із телебачення і радіомовлення – сприяти висвітленню Року в державних засобах масової інформації відповідних заходів.

У день підписання указу Петро Порошенко прийняв на Банковій посла Японії в Україні Сігекі Сумі.
Під час зустрічі глава держави висловив слова вдячності Японії за незмінну і тверду підтримку незалежності і територіальної цілісності України, яку ця країна постійно демонструє, повідомила прес-служба АП.

Петро Порошенко також відзначив роль Японії в наданні допомоги Україні в проведенні рішучих структурних реформ та нагадав про виділення Японією 1,8 млрд. доларів протягом 2014-2016 років для підтримки України на шляху змін у багатьох сферах суспільного життя, зокрема у реформуванні правоохоронних органів та створенні нової поліції, впровадженні судової реформи, реалізації цілої низки екологічних програм та інших проектах.

“Ми також високо цінуємо незмінну позицію японської сторони щодо невизнання окупації Росією Криму, а також готовність всебічно сприяти консолідації зусиль міжнародної спільноти для забезпечення повної імплементації Мінських домовленостей”, – сказав Петро Порошенко.

“Це є дуже символічним, що Рік Японії в Україні буде відбуватися в 25-ту річницю встановлення дипломатичних стосунків між нашими країнами”, – сказав Порошенко, додавши, що “ця безпрецедентна подія стане важливою віхою в українсько-японських двосторонніх взаєминах, сприятиме зближенню наших культур та народів, посилить міжлюдські контакти”.

Сігекі Сумі подякував за високе визнання ролі його країни, яке підтверджується проведенням Року Японії в Україні.
“Це є надзвичайно важливим. Відносини між Японією і Україною ніколи не були такими близькими, як сьогодні”, – сказав посол.

Він також наголосив на знаковості факту, що “після Євромайдану значна кількість великих японських компаній розпочала свою активну економічну діяльність в Україні”.

“Якщо великі компанії почали інвестувати в Україну, це означає, що й інші компанії будуть вкладати кошти у вашу країну», – цитує Сігекі Сумі прес-служба АП.

Петро Порошенко висловив сподівання, що 2017 року відбудеться прогрес в питаннях візової лібералізації для українців з метою спрощення відвідання Японії, а також активізація та збільшення прямих японських інвестицій в економіку України.
Глава держави передав запрошення прем’єр-міністру Японії Сіндзо Абе відвідати Україну в цьому році.

Читайте також:
Аваков домовився з Японією про допомогу. Обіцяє перейняти передовий досвід Токіо

Останній імператор має намір “зректися” престолу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна