О 5-й годині ранку Рада ухвалила держбюджет-2017. “Не знали, за що голосували”

 

У ніч на середу, 21 грудня, о 4:52 Верховна Рада ухвалила закон “Про Державний бюджет України” на 2017 рік.

Як повідомляє “Новинарня“, за проект №5000 “з технічно-юридичними правками” проголосували 274 народні депутати.

Коаліцію підтримали Радикальна партія (18 голосів), група “Відродження”, близька до олігарха Коломойського (24) та “Воля народу” (13).

На відміну від голосування щодо Податкового кодексу, за бюджет не голосував “Опоблок”.

Нуль голосів дала “Батьківщина”, лише 5 – “Самопоміч”, позафракційні – 18.

golosuvannya-za-byudzhet-2017-po-fraktsiyah

Бюджетний комітет ВР схвалив проект лише за двадцять хвилин до четвертої.

Міністр фінансів Олександр Данилюк, виступаючи з трибуни, заявив, що “традиція приймати бюджет вночі біля ялинки виявилися сильнішими”. “Але, що важливо, це не позначилося на якості документа”, – сказав він.

“При доопрацюванні проекту державного бюджету на 2017 рік до другого читання урядом збережені пріоритети, які були закладені в проекті бюджеті на перше читання. Це підвищення обороноздатність, підвищення соціальних стандартів, розвиток освіти, охорони здоров’я, цільова підтримка сільського господарства, розвиток дорожньої структури, стимулювання енергоефективності, а також розвиток культури і підтримка місцевих бюджетів і регіональних проектів у рамках курсу на децентралізацію”, – сказав глава Мінфіну.

Законодавчим актом встановлено такі загальні показники державного бюджету на 2017 рік:

  • доходи у сумі 721,4 млрд. грн.;
  • видатки у сумі 790,4 млрд. грн.;
  • граничний рівень дефіциту – 77,5 млрд. грн.

За законом, загальний обсяг державного боргу та гарантованого державою боргу на кінець 2017 року очікується у сумі 2296 млрд. грн., що становить 88,8% прогнозованого ВВП.

Граничний обсяг державного боргу на 31.12.2017 передбачено у сумі 1716,6 млрд. грн., що становить 66,4% прогнозного ВВП.

Граничний обсяг гарантованого державою боргу на 31.12.2017 передбачено у сумі 579,4 млрд. грн., що становить 22,4% прогнозного ВВП.

Законом передбачено зростання реального ВВП на 3%, зростання номінального ВВП до 2,585 трлн. грн., споживчу інфляцію до кінця року на рівні 8,1%.

Передбачено підняття рівня мінімальної зарплати до 3200 грн. з 1 січня 2017 року.

У 2017 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць передбачається встановити у розмірі з 1 січня 2017 року – 1,544 тис. грн., з 1 травня – 1,624 тис. грн., з 1 грудня – 1,7 тис. грн.

Законом додатково врегульовано такі питання:

  • погашення заборгованості з різниці в тарифах у сумі 5 млрд. гривень;
  • передбачення видатки на сплату відсотків за кредитами для виконання програм підвищення обороноздатності і безпеки держави у сумі 463,6 млн. гривень;
  • передбачення коштів на оновлення матеріально-технічної бази професійно-технічної освіти у сумі 50 млн. гривень та додаткових видатків для вузів на таку мету в сумі 167 млн. гривень.
  • збільшено майже на 2 млрд. гривень коштів для виплати академічних стипендій;
  • передбачення коштів на навчання осіб для надання домедичної допомоги в обсязі 20 млн. гривень;
  • повернення на утримання з державного бюджету лікарні вчених НАНУ та спеціалізованої багатопрофільної лікарні №1 в місті Дніпро;
  • передбачення коштів для функціонування Республіканського центру реабілітації інвалідів війни у с. Клемень Рівненської області в сумі 31 млн. гривень;
  • збільшення видатків на утримання клінік Національної академії медичних наук майже на 818 млн. гривень;
  • збільшення видатків на 200 млн. гривень на запровадження експерименту фінансування надання медичної допомоги тощо.

Лідерка фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко в ефірі телеканалу “112 Україна” заявила: “Таких бюджетів не було ніколи за 25 років. Це не бюджет. Це набір фраз, які між собою не перетинаються, і вони трясли цим бюджетом і вони реально голосували без наявності бюджету. Хто б що не говорив, я дуже добре знаю, як двічі прем’єр-міністр, як виглядає бюджет і як він готується. Це принизливо, і думаю, що тут тягне на кримінальну справу, ці шматки паперу, роздані за 5 хвилин до голосування”.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман парирував: “Коли міністр економіки колишнього уряду виходить на трибуну, а хотіла виходити лідер цієї фракції, але зрозуміла, що зараз вийде на ожеледицю та не встоїть, і каже таку нісенітницю, у мене питання: як можна бути три з половиною роки прем’єр-міністром, і невідомо як формується державний бюджет? А я вам поясню. Ніколи в житті вона (Тимошенко) не подавала вчасно бюджет, ніколи не пройшла другу процедуру другого читання… Читайте регламент, вчіть матчастину. Я завжди говорив, що ви професійні нездари. Я це підтверджую. Я працював за вас і знаю, що це таке”.

Спікер Андрій Парубій, закриваючи засідання, назвав ухвалений бюджет “не лише бюджетом розвитку, а й бюджетом оборони України, бюджетом оборони всього вільного світу”. “І ми, голосуючи на нього, підтримали наших хлопців на передовій”, – сказав Парубій.

Голова фракції “Самопоміч” Олег Березюк заявив, що депутати справді не знали, за що голосували.

Перед тим нардеп від “Самопомочі”, голова антикорупційного комітету ВР Єгор Соболєв так прокоментував ухвалення “бюджетоутворюючих” законів:
“Нічна гулянка клептократів за гроші платників податків.
Скасувати межу, до якої можна від імені держави влізати в борги? Будь ласка! В півтора рази знизити ренту з нафтовидобутку? Без проблем. Відмінити оподаткування обороту лотерей Тримайте!
О третій ночі я у розпачі сказав спікеру Андрію Парубію, що мені соромно за те, що я підтримав його обрання. За допомоги спікера клептократична більшість із Блоку Петра Порошенка, “Народного фронту”, Радикальної партії та “Опозиційного блоку” збуджено і наполегливо голосуванням за голосуванням сімнадцяту годину поспіль роздає подарунки олігархам та один одному…”

Читайте також:
Нічна робота ВР: є закон про Вищу раду юстиції, службова підробка і змичка з “Опоблоком”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна