Нічна робота ВР: є закон про Вищу раду правосуддя, службова підробка і змичка з “Опоблоком”

 

У ніч на 21 грудня, близько 3:00, Верховна Рада прийняла Закон “Про Вищу раду правосуддя”.

Як передає “Новинарня“, за відповідне рішення проголосував 271 народний депутат – БПП, “Народний фронт”, “Самопоміч”, РПЛ, “Відродження”, частково “Воля народу” й позафракційні.

Проект закону, поданий президентом, було зареєстровано за №5180.

Закон визначає статус, повноваження, засади організації та порядок діяльності Вищої ради правосуддя.

Згідно з Законом, ВРП є колегіальним, незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання норм Конституції і законів України, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

Законодавчим актом встановлено: юридичний статус ВРП як колегіального, незалежного конституційного органу суддівського врядування, який діє у системі правосуддя України на постійній основі; порядок обрання (призначення) на посади членів ВРП за прозорими процедурами; підстави для звільнення члена ВРП з посади та підстави припинення його повноважень; порядок розгляду питань, що належать до повноважень ВРП, стосовно: формування суддівського корпусу; розгляду справ щодо порушення вимог законодавства про несумісність; дисциплінарного провадження щодо суддів; розгляду скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді чи прокурора; звільнення судді з посади тощо.

Прикінцевими та перехідними положеннями закону передбачено, що з дня набрання ним чинності Закон України “Про Вищу раду юстиції” втрачає чинність, а Вища рада юстиції реорганізовується шляхом утворення Вищої ради правосуддя.

Міністр юстиції та генеральний прокурор припиняють свої повноваження як члени Вищої ради юстиції.

Законом також передбачено механізм дообрання членів Вищої ради правосуддя на заміну тих, повноваження яких припиняються.

Законом внесено відповідні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу, Кримінального процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства, Кодексу торгівельного мореплавства, Кримінально-виконавчого кодексу, а також законів «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», «Про державну таємницю» та ін.

Народні депутати підтримали пропозицію голови ВР щодо того, щоб у середу, 21 січня, не проводити пленарного засідання, а “працювати в комітетах”.
Перед цим ВР має під ранок ухвалити держбюджет-2017.

У Раді перебуває президент Петро Порошенко, профільний комітет допрацьовує проект бюджету, ухвалюються фактично без обговорень “бюджетоутворюючі” закони.

Закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні” (№5368) коаліція змогла прийняти лише завдяки 26 голосам “Опоблоку” та 16 – РПЛ.

Як зазначила депутатка Вікторія Пташник, співголова партії “Демальянс”, у цьому випадку мало місце службове підроблення.

“Депутати голосують в першому читанні по-одному, потім відбувається підміна документів, і далі проект до другого читання готується вже зовсім на основі іншої редакції.
Випадковість? Не думаю.
Мова йде про зміни до Податкового кодексу (№5368). Розглядаючи проект в першому читанні, Рада голосувала за редакцію Уряду. Але Податковий комітет вирішив змінити рішення депутатів й далі працювати з іншим текстом, а саме з редакцією разом зі своїми пропозиціями”, – зазначила Пташник.

“Вважаю, що тут є робота для правоохоронних органів. Бо зміна в такий спосіб рішення депутатів може бути кваліфіковане за однією зі статей Кримінального кодексу”, – наголосила вона.

Читайте також:
Порошенко вніс на розгляд ВР законопроект “Про Вищу раду правосуддя”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна