Верховна Рада встановила мораторій на погашення Укрзалізницею заборгованості ДП “Донецька залізниця”

 

Верховна Рада України у вівторок, 20 грудня, прийняла “Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підприємств залізничного транспорту, майно яких розташоване на території проведення АТО”.
Цей закон тимчасово встановлює мораторій на звернення стягнення на активи ПАТ “Укрзалізниця” за зобов’язаннями підприємств залізничного транспорту, майно яких розміщене на території проведення АТО. Зокрема, закон захищає товариство від стягнень за зобов’язаннями ДП “Донецька залізниця”, повідомляє “Новинарня” з посиланням на прес-службу “УЗ”.

Проект закону, зареєстрований за №5428, підтримали 266 нардепів.

Законом також визначено, що на період дії мораторію мають бути зупинені виконавчі провадження та заходи примусового виконання рішень щодо звернення стягнення на активи ПАТ “Укрзалізниця” за зобов’язаннями підприємств залізничного транспорту, майно яких розташоване в зоні АТО.

Дія закону стосується зобов’язань тих підприємств, права та обов’язки яких не передані ПАТ “Укрзалізниця”, товариство не стало правонаступником прав та обов’язків цих підприємств залізничного транспорту у встановленому порядку постановами Кабінету Міністрів України № 200 від 25.06.2014 та № 604 від 12.11.2014.

Так, при утворенні Публічного акціонерного товариства “Українська залізниця” майно підприємств залізничного транспорту, що знаходиться на території проведення антитерористичної операції (зокрема, ДП “Донецька залізниця”), відповідно до Постанови КМУ № 604, не включено до переліків і зведених актів інвентаризації майна, не оцінене у встановленому порядку, не включене до зведеного передавального акту та статутного капіталу ПАТ “Укрзалізниця”.

У той же час кредитори ДП “Донецька залізниця” вважають ПАТ “Укрзалізниця” правонаступником ДП “Донецька залізниця” та вимагають від товариства погашення зобов’язань залізниці.

При тому, що ДП “Донецька залізниця” як юридична особа не припинила свою господарську діяльність, не виключена з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців і відносно її активів ПАТ “Укрзалізниця” не має повного контролю.

Таким чином прийнятий закон відновлює баланс між прийнятими товариством активами та зобов’язаннями підприємств залізничної галузі, що реорганізувалися, і захищає економічні інтереси ПАТ “Укрзалізниця” від правових колізій та фінансових зобов’язань ДП “Донецька залізниця”, зазначили у відомстві.

Читайте також:
“Укрзалізниця” відновила сполучення з окупованим Донбасом

На Луганщині планують запустити пасажирський поїзд до “ЛНР” і відкрити КПВВ “Кіндрашівська-Нова”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна