Смерть мозамбікської “принцеси” Валентини Гебузи

 

Увечері 14 грудня у місті Мапуту (Мозамбік) була застрелена Валентина Гебуза (Valentina Guebuza) – донька колишнього президента країни Арманду Гебузи, який пройшов через кримський 165-й центр підготовки іноземних військовослужбовців у селищі Перевальне.

Мозамбікський онлайн часопис CanalMoz пише про те, що смерть Валентини підтвердило джерело у родині її чоловіка Зофіму Муюане. Відомо, що злочин стався в будинку, який належав родині, розташованому в елітному районі міста Мапуту – Соммершильд.

Онлайн-видання “Фоля де Мапуту“, посилаючись на неназвані джерела, зазначає, що Валентина була уражена чотирма кулями, її евакуювали у приватну клініку, але врятувати жінку не вдалося.

За інформацією видання, Зофіму Муюане, який у перший момент полишив місце злочину, вже здався поліції. 

Весілля Зофіму Моюане і Валентини Гебуза

Весілля Зофіму Моюане і Валентини Гебуза

Обидва видання пишуть про те, що пара вже досить довгий час мала складні відносини, гострі суперечки подружжя не були секретом для родичів, їх подробиці навіть обговорювалися у соціальних мережах.

До останнього часу Зофіму обіймав посаду директора з маркетингу державного мобільного оператора Mcel, Валентина була відомою бізнесвумен.
Неофіційно вважалося, що вона займалася бізнесом свого батька-екс-президента, якого називають одним із найбагатших підприємців Мозамбіку.

Велентина та Зофіму офіційно побралися в липні 2014 року, на умові роздільного володіння майном – факт, який суспільство сприйняло як намагання родини Гебуза захистити свої комерційні інтереси.

На весіллі були присутні 1700 гостей, серед них президент ПАР Джейкоб Зума, король Свазіленду Мсваті III, донька президента Анголи – перша офіційна африканська мільярдерка Ізабель душ Сантуш та інші.

Шлюбна церемонія пройшла у Пресвітеріанській церкві Мозамбіку (Швейцарській місії), а на весільний бенкет було запрошено до 3000 осіб. Повідомлялося також, що весільна сукня була пошита та привезена з Лондона.

Через рік, у липні 2015-го, в подружжя народилася донька.

Клан Гебуза

Батько загиблої Арманду Еміліу Гебуза (Armando Emílio Guebuza) народився 20 січня 1943 року в селищі Муррупула, у провінції Нампула.

Арманду Гебуза (ліворуч)

Арманду Гебуза (ліворуч)

У 1963 році він вступив до партії ФРЕЛІМО, яка боролася збройним шляхом за незалежність Мозамбіку від Португалії. Після отримання країною незалежності у 1975 році Гебуза став одним із лідерів ФРЕЛІМО, членом політбюро, комісаром армії та міністром внутрішніх справ, автором сумновідомого наказу “24-20”, який активно використовувався (та продовжує час від часу використовуватися до сьогодні) для депортації з Мозамбіку небажаних іноземців. Їм дається 24 години для того, аби полишити країну, взявши із собою не більше 20 кг багажу.

На початку 1970-х років майбутній президент Гебуза навчався у СРСР, а саме – у 165-му навчальному центрі підготовки іноземних військовослужбовців при Міністерстві оборони СРСР, який був розташований у Криму, за 20 км від Сімферополя, у селищі Перевальне.

armandu-gebuza-165-tsentr

У офіційних біографіях Арманду Гебузи ця деталь не згадується, але у вересні 2006 року, під час акредитації першого посла України в Анголі та Мозамбіку Володимира Лакомова, співрозмовники згадували часи навчання Гебузи в Україні та обмірковували теоретичну можливість візиту лідера Мозамбіку до України.

armandu-gebuza-i-volodimir-lakomov-posol-ukrayini

Арманду Гебуза був президентом Мозамбіку з 2005-го по 2015 рік.

Валентина да Луж Гебуза мала 36 років. Відомо, що своє імʼя вона отримала на честь радянської жінки-космонавта – Валентини Терешкової.

Валентина увійшла у батьківський бізнес з 2001 року. Разом із братами Ндамбі та Муссумбулуку та сестрою Норою, з іншими родичами та третіми особами вона повністю або частково контролювала близько дюжини фірм та компаній, зокрема в галузях будівництва, видобутку корисних копалин, інформатики та телекомунікації, банківської справи тощо.

Із 2012 року вона була членом центрального комітету правлячої партії ФРЕЛІМО.

Читайте також:
12 найманців з-за океану. Портрети бразильських терористів на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.