Розстріл поліцейських на Вінниччині: у поліції розповіли подробиці затримання підозрюваних та назвали їхні мотиви. ДОПОВНЕНО

Затримані військові, які вночі 20 квітня розстріляли двох співробітників Національної поліції в Гайсинському районі на Вінниччині, назвали мотиви свого вчинку.

Про це розповіла речниця Національної поліції України Олена Бережна в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

“За їхніми словами, причиною нападу на поліцейських стало те, що військові перевозили бойові гранати. Але як це було насправді, встановить слідство, коли будуть знайдені ці речові докази”, — сказала вона.

За словами Бережної, нападників вдалося затримати в закинутій будівлі за результатами спланованої операції, під час якої посилено працювали всі служби.

Щоб уникнути правосуддя, військові планували виїхати за кордон. Старший нападник, батько, був поранений поліцейським, який загинув.

“Захищаючи свого напарника, він встиг зробити кілька пострілів. З нападниками зараз працюють слідчі, поліцейські та прокуратура”, — додала речниця Нацполіції.

Також вона зазначила, що перевіряється причетність військових до диверсійно-розвідувальних груп.

доповнено

Згодом на офіційній фейсбук-сторінці Нацполіції з’явилося відео із затриманням військовослужбовців.

Контекст

Під час комендантської години вночі 20 квітня у Вінницькій області невідомі біля села Яланець Гайсинського району відкрили вогонь по двох працівниках патрульної поліції, коли ті зупинили для перевірки їхній автомобіль.

Від отриманих поранень загинув 20-річний поліцейський Максим Зарецький, його напарник Максим Шарапанський був поранений.

Максим Зарецький. Фото: МВС України

Завдяки зусиллям оперативних служб вдалося встановити осіб, ймовірно причетних до скоєння злочину.

Згодом у мережі з’явилося відео розстрілу, зняте з боді-камери вбитого поліцейського. На ньому видно, як поліцейські зупинили автомобіль і попросили водія та пасажира показати документи і відкрити багажник, а також момент самого стрілянини.

Як повідомляли ЗМІ, ймовірні злочинці — батько та син Віталій та Валерій Васілаке. Вони родом із села Піщанка Вінницької області. Ймовірно, везли щось заборонене в багажнику темно-зеленої Suzuki Grand Vitara.

Віталій та Валерій Васілаке

Хоча на відео військові сказали, що служать у 28-й ОМБр, в самій бригаді повідомили, що вони вже понад рік там не служать. Водночас у Сухопутних військах ЗСУ заявили, що ймовірні злочинці служать в одній з військових частин.

Згодом знайшли закривавлений автомобіль військових. Самих нападників у ньому не було, але в автівці виявили боєприпаси — вочевидь, саме їх ховали у багажнику, коли поліцейські попросили оглянути його.

Затримали нападників 21 квітня на території Одеської області. Один з них був поранений — це встиг зробити Максим Зарецький перед загибеллю.

Читайте також:
Справи Майдану: до суду скерували матеріали щодо ще двох беркутівців за розстріл мітингувальників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.