Парубій: Революція не закінчилася. Наші барикади й намети перемістилися на Схід

Голова Верховної Ради Андрій Парубій вважає, що в ніч з 30 листопада на 1 грудня 2013 року на Майдані вирішувалася доля України, а барикади й намети Майдану нині стоять на Донбасі. Про це нинішній голова Верховної Ради, а тоді – народний депутат від ВО “Батьківщина” написав на своїй сторінці у соцмережі.

“Сьогодні, 1 грудня, ми відзначаємо три роки від дня створення Самооборони Майдану. В ніч з 30 листопада на 1 грудня вирішувалося майбутнє України. Брутальний розгін і побиття студентів силовиками стало сигналом для всіх небайдужих українців. Існувала небезпека повної окупації України, а режим Януковича мав стати всього лиш тимчасовою російською окупаційною адміністрацією. У нас був вибір – знову бути колонією Москви чи повстати”, – зазначив Парубій.

“На ранок на Михайлівській площі ми голосно закликали: «Київ, вставай!». І Київ повстав, повстала вся Україна і сотні, тисячі українських громадян почали сходитися на Михайлівську. Тоді у промові біля пам’ятника княгині Ольги я сказав: «Сьогодні серце України б’ється тут на Михайлівській площі, сьогодні тут Україна і ми стоїмо на передовій…»
Відтоді і досі ми стоїмо на передовій боротьби, – заявив голова ВР”.

“У Михайлівському Золотоверхому монастирі, який став для нас першим прихистком, ми почали формувати з добровольців Самооборону Майдану.

Вже у сформованих колонах ми повернулися на Майдан, щоби всі бачили, українці – нескорені. Злочинному режиму не вдалося нас залякати, ми будемо боротися за Незалежність.

1 грудня ми збудували перші барикади. На барикадах виникали перші сотні Самооборони. Того вечора я зібрав першу нараду обраних на барикадах сотників. Ми почали нашу боротьбу на Михайлівській площі, у стінах Михайлівського монастиря – нашої одвічної твердині і обрали символом Самооборони Майдану – зображення архістратига Михаїла, – носили його на своїх щитах немов би середньовічні українські лицарі”, – нагадав голова Самооборони тих часів.

“Революція Гідності не закінчилася, як думають багато політиків. Наші барикади, наші намети перемістилися на Схід. Зараз це лінія зіткнення, це фронт війни з екзистенційним, споконвічним ворогом України – імперською Росією.
Тисячі бійців Самооборони Майдану рушили на боротьбу з російським окупантом на дальні барикади на Схід”, – заявив Андрій Парубій.

“У цей день хочу згадати і пом’янути всіх наших соратників, всіх бійців Самооборони Майдану, які віддали своє життя за Незалежність України, за свободу, за гідність всіх українців.
Наша боротьба триває! Ми переможемо!” – завершив він.

Читайте також:
Залу Шевченівського райсуду другу добу утримують потерпілі від розгону Євромайдану

“Беркут” через три роки після побиття студентів: він працює!

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна