Залу Шевченівського райсуду другу добу утримують потерпілі від розгону Євромайдану

 

У Шевченківському районному суді Києва в четвер, 1 грудня, продовжують протестувати потерпілі від розгону Євромайдану 30 листопада 2013 року. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на “Радіо Свобода”.

Вони протестують проти затягування розгляду справи і заявляють про намір перебувати в судовій залі до виконання їхніх вимог. Активісти провели там всю минулу ніч.

Станом на вечір четверга їх залишається семеро, вони вимагають зокрема зустрічі з президентом Порошенком, інформує канал “112”.

“Десь півгодини тому (ввечері 1 грудня) приходили працівники правоохоронних органів. Вони сказали, що нібито керівник апарату суду написав заяву для того, щоб люди, які знаходяться тут вже другу добу, звільнили приміщення. Але протестувальники відмовилися звільняти приміщення. Ніяких провокацій або протиправних дій не було з обох сторін. Мітингувальники відправили відкритий лист до президента Петра Порошенка, в якому зазначені їхні вимоги”, – повідомив кореспондент “112 Україна”.

Протестувальники у Шевченківському районному суді Києва. Фото: Радіо Свобода

Протестувальники у Шевченківському районному суді Києва. Фото: Радіо Свобода

Як відомо, постраждалі від розгону Євромайдану в 2013 році 30 листопада відмовилися залишати залу засідань Шевченківського районного суду. Потерпілі заблокували одну із зал і пообіцяли залишатись там, доки їхні вимоги не виконають.
Вони наголошують на відсутності прогресу в розслідуванні справи про побиття євромайданівців “Беркутом” 30 листопада 2013 року та вимагають звільнення генпрокурора Юрія Луценка, звільнення з МВС діючих працівників, причетних до злочинів під час Євромайдану, вирішення питання об’єктивного і негайного розгляду справи у суді.

30 листопада суд переніс на 7 грудня засідання у справі колишніх бійців спецпідрозділу “Беркут” Андрія Дидюка, Миколи Тягнирядна, Євгена Антонова і Юрія Шевченка. Це рішення ухвалили через відсутність представників прокуратури та двох обвинувачених.

Колишніх заступників командира “Беркута” Дидюка й Тягнирядна, а також колишніх командирів рот Антонова й Шевченка обвинувачують у незаконному перешкоджанні проведенню вуличних походів та демонстрацій та перевищенні влади під час подій 30 листопада 2013 року, а саме – силового розгону мирної акції протесту під час подій Євромайдану.

У ніч на 30 листопада 2013 року, коли бійці нині розформованого спецпідрозділу “Беркут” розігнав мирну акцію протесту на Майдані в Києві, від дій міліції постраждали 84 людини, які отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.
Після цього 1 грудня на вулиці Києва на віче вийшли декілька сотень тисяч людей.

Читайте також:
“Беркут” через три роки після побиття студентів: він працює!

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна