“Котел для сепарів”. Сили АТО з трьох боків оточили Докучаєвськ

karta-ato-dokuchayevsk_Карта АТО Докучаєвськ

Українські війська створили потенційний “котел”, у якому бойовики можуть втратити все місто Докучаєвськ (непідконтрольна територія Донецької області). Про це йдеться в репортажі Андрія Цаплієнка в програмі “ТСН. Тиждень”, передає “Новинарня“.

За його інформацією, нещодавно бійці 30-ї Новоград-Волинської механізованої бригади знищили тут дві артилерійські системи бойовиків та, ймовірно, новітню російську радіолокаційну станцію.

Коли супротивник спробував захопити терикони, якими оточене місто, то виявив, що верхівки рукотворних гір зайняті силами АТО.

Місто з трьох сторін перебуває під вогневим контролем 30-ї бригади. Лінія фронту огинає його півмісяцем. До повного оточення – півкроку, йдеться в сюжеті.

“За великого бажання є така можливість”, – говорить офіцер 30 омбр Скала.

Єдиний пагорб, який контролює противник, тут називають Мордор.

У Волноваській районній раді досі не можуть збагнути, чому Докучаєвськ (раніше підпорядковувався цій райраді) подарували бойовикам.

“За Мінськими домовленостями – це наша територія, наше місто. А чому його не звільняють, мені незрозуміло. Настрої мешканців – щоби Докучаєвськ був скоріше звільнений і став Україною”, – каже колишній голова Волноваської РДА Валерій Лубінець.

“Чи не видає голова райради бажане за дійсне, перевірити дуже легко. Вирушаємо на контрольний пункт біля Докучаєвська. У кілометровій черзі люди чекають годинами, аби виїхати з окупованої території – за пенсіями та за продуктами. Кажуть, що на окупованій території немає роботи, а ціни в кілька разів вищі, ніж на вільній території України. Здається, на сепаратистському референдумі вони голосували не за таке майбутнє. І переконують, що до 90% людей на окупованій території хочуть жити в Україні. Якщо люди з окупованої території відверто про це кажуть, значить, відчай пересилює страх”, – говорить Цаплієнко.

Та повернення Докучаєвська – справа нелегка, визнає військовий журналіст. Втрачаючи популярність, окупанти постійно посилюють підрозділи в Докучаєвську. Часто тут можна побачити вояків з розпізнавальними знаками Російської Федерації. Від російських офіцерів й отримують наказ не припиняти обстріли українських населених пунктів.

“Напрямок у них постійно був на Новотроїцьке”, – розповів затриманий бойовик Артем Храпач.

У Новотроїцькому, по цей, український, бік знаменитих териконів живуть дружина і дитина арештованого бойовика Артема. Він зізнався контррозвідникам, що з того боку його друг Денис донедавна наводив на мирні будинки 120-міліметрові міномети.
Щоправда, своїх про обстріли попереджав заздалегідь. “Постійно дзвонив мені і казав: “Подзвони дружині, сьогодні може бути обстріл”. Майбутнього немає у “Новоросії”. Рано чи пізно все одно там буде Україна”, – говорить затриманий бойовик Артем Храпач.

Українські бійці на панівних висотах переконані, що це станеться мирним шляхом і для цього не доведеться замикати “котел” навколо Докучаєвська.

У неділю, 27 листопада, бойовики таки атакували в цьому районі українців. Бій закінчився під вечір, інформації про втрати сторін ще не було. Але ОБСЄ офіційно визнає збільшення кількості обстрілів у зоні бойових дій.

Читайте також:
Україна на ТКГ вимагає повернення контролю над Дебальцевим

Жебрівський: 60% мешканців ОРДО хочуть повернення в Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна