Росія вибачилася за спробу перевороту в Чорногорії, – ЗМІ

 

Секретар ради безпеки Росії Микола Патрушев під час візиту в Белград (Сербія) приніс вибачення за російських організаторів перевороту в Чорногорії. Про це розповіли The Guardian неназвані джерела, близькі до сербського уряду.

Співрозмовник видання підкреслив, що, за словами Патрушева, змовники діяли нібито самостійно без санкції Кремля, пише “Медуза“.

Зазначається, що після візиту голови радбезу росіян депортували з Сербії.

При затриманні у росіян, як повідомили сербські ЗМІ, виявили 120 тисяч євро, уніформу спецназу і спеціальне обладнання, яке дозволяло стежити за прем’єром Чорногорії Міло Джукановичем.

 

Скандал вибухнув ще в жовтні, а з новою силою розгорівся 6 листопада, коли прокурор Чорногорії Мілівоє Катнич заявив, що в Чорногорії за спробою захоплення влади на парламентських виборах у жовтні стояли російські націоналісти, які мали намір вбити прем’єр-міністра Міло Джукановича.
За словами прокурора, який керував розслідуванням змови, організатори злочинного угруповання збиралися повалити уряд і, вбивши прем’єра, привести опозицію до влади.

Поліція Чорногорії повідомила в день голосування, 16 жовтня, про затримання 20 громадян Сербії, які прибули в цю країну з метою організації терактів, захоплення держустанов та арешту прем’єра Джукановича.
При цьому заарештовані, як заявляла влада Сербії і Чорногорії, не були пов’язані з сербськими офіційними структурами.

Як відомо, відносини між Сербією і Чорногорією залишаються напруженими після того, як в 2006 році Чорногорія вийшла з державного утворення Республіка Сербія і Чорногорія та проголосила незалежність.
Чорногорія визнала незалежність Республіки Косово, яку Сербія вважає своєю територією.

У травні 2016 року було підписано протокол про приєднання Чорногорії до НАТО. Сербія ж традиційно є прихильником дружніх відносин із Росією.

Читайте також:
Чорногорія заборонила в’їзд віце-прем’єру Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна