Порошенко у Словенії відкрив пам’ятник Сковороді та схилив на бік України щодо санкцій проти РФ

 

Президент Петро Порошенко в ході візиту до Словенії 8 листопада відкрив пам’ятник українському поетові й філософу Григорію Сковороді в столиці країни – Любляні.
Про це повідомила прес-служба адміністрації президента.

Автором статуї став харківський скульптор Сейфаддін Гурбанов.

У церемонії відкриття взяв участь також президент Республіки Словенія Борут Пахор.

“Наша дружба повинна мати певні символи. Мені дуже подобається ідея мерії Любляни створити Алею митців. Яка ж може бути Алея митців, якщо тут не представлено Україну? А ким найкраще може бути представлено Україну? Тарас Шевченко і Григорій Савич Сковорода”, – сказав Петро Порошенко під час церемонії.

Президент зазначив, що Григорій Сковорода як мандрівий філософ “ніс дух європейськості українців”.

“Ще у 18-му сторіччі він демонстрував європейськість українців. Він заснував один із перших університетів у східній Європі і відігравав надзвичайно важливу роль у формуванні українців як нації”, – сказав Петро Порошенко.

За словами глави Української держави, в ці дні відкрито ще один пам’ятник – у Москві біля непохованого Володимира Леніна встановлено пам’ятник першоапостольному київському князю Володимиру. “Це є ще одна демонстрація гібридної спроби привласнення історії”, – переконаний Порошенко.

Разом з тим, Петро Порошенко наголосив, що під час відкриття пам’ятника Сковороді в Любляні, можна побачити кардинальну відмінність: “Тут у нас є щирість, дружба і символ взаємовідносин між Україною і Словенією”.

Президент подякував скульптору та всім, хто долучився до спорудження цього пам’ятника. Він висловив впевненість, що це буде дуже символічним місцем – символом дружби між двома  народами.

Після церемонії Порошенко також поспілкувався з українцями, які мешкають у Словенії.

Під час офіційного візиту він провів зустрічі з колегою Борутом Пахором, прем’єр-міністром Словенії Міро Цераром, головою Державних зборів Словенії Міланом Брглезом, представниками бізнесу.

Як відомо, Словенія є однією з країн ЄС, де сильний російський вплив та велике бажання влади не продовжувати санкції проти РФ.

Після зустрічі з Борутом Пахаром Петро Порошенко заявив: “Ми вдячні Словенії за підтримку продовження санкцій аж до повного виведення російських військ і відновлення суверенітету та територіальної цілісності України.

Порошенко поінформував, що обговорив з президентом Словенії ситуацію в окупованому Криму. “Ми відзначили, що триваюча мілітаризація півострова та масове порушення прав людини викликають серйозне занепокоєння у всієї міжнародної спільноти. Я подякував пану Президенту за те, що Словенія є співавтором резолюції Генасамблеї ООН щодо порушення прав людини в окупованому Криму”,- сказав він.

Президент зауважив, що Україна вдячна Словенії “за таку чітку і послідовну позицію” з цих питань.

Дружина глави держави Марина Порошенко спільно з посольством України в Словенії досягла домовленості про благодійну допомогу Україні від провідної словенської фармацевтичної компанії KRKA на суму 240 тис. грн., отримавши відповідний сертифікат.
Надана Словенією фармацевтична продукція буде передана в Миколаївську обласну дитячу лікарню

В Університетському реабілітаційному центрі “Соча” дружина президента подякувала його працівникам за те, що у 2014-2015 роках у цьому закладі проходили реабілітацію українські військовослужбовці, які отримали поранення в зоні АТО.
Марина Порошенко особливо відзначила допомогу дитячого відділення центру “Соча” в лікуванні та протезуванні 10-річної Наталії Лафазан, яка отримала поранення під час обстрілу Маріуполя у серпні 2015 року.

Читайте також:
“Неформальний” візит Путіна в Словенію: розширити вплив, щоб зняти санкції з РФ

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна