Путін у Москві відкрив пам’ятник київському князю Володимиру, назвавши його “засновником держави російської”

 

У День народної єдності (РФ) 4 листопада президент Росії Володимир Путін відкрив пам’ятник київському князю Володимиру в Москві.

Монумент освятив патріарх РПЦ Кирил, повідомляє “Новинарня” з посиланням на твіттер “Говорит Москва“.

У церемонії також взяла участь Наталія Солженіцина, вдова російського письменника Олександра Солженіцина.

“Це велика, значима подія і для Москви, і для всієї нашої країни, і для всіх наших співвітчизників. Новий пам’ятник – шана нашому видатному предку. Особливо шанованому святому, державному діячеві та воїну, духовному засновнику держави російської”, – сказав Путін на церемонії.

За його словами, символічно, що відкриття пам’ятника відбувається в День народної єдності Росії.

“Пам’ятник князю Володимиру – це символ єдності всіх народів, батьком яких він є. А це народи історичної Русі, які нині проживають у межах багатьох держав. Пам’ятник батькові може бути скрізь, де живуть його діти, в цьому немає ніякого протиріччя, але погано, якщо діти забувають, що у них один батько”, – пояснив патріарх Московський Кирил.

Монумент розташований на Боровицькому пагорбі. Висота становить 19,5 метра.

Спочатку його планувалося встановити на Воробйових Горах, але це викликало невдоволення жителів Москви і експертів.

Українські дописувачі із сарказмом коментують відкриття в Москві монумента київському князю:

pamyatnik-volodimir

Як відомо, в останні роки Путін неодноразово робив заяви, згідно з яким прямим спадкоємцем Київської Русі є, на його думку, в першу чергу нинішня Росія, а не Україна.
У російськомовній Вікіпедії стаття “Київська Русь” була перейменована на “Давньоруська держава”, а її столицею на першому місці вказано Новгород, а вже потім Київ. З таким ухилом також були переписані нові підручники історії Росії.

volodimir-velikiyВолодимир Святославич (Володимир Великий, Володимир Святий; 960±3 — 15 липня 1015) — новгородський князь (970–988), Великий князь Київський (979–1015), правитель і хреститель Київської Русі. Представник варязької династії Рюриковичів. Наймолодший син київського князя Святослава Хороброго від коханки-ключниці Малуші. Онук київської княгині Ольги, батько київського князя Ярослава Мудрого. Молодший брат і наступник київського князя Ярополка Святославича.
Народився орієнтовно на Волині (Будятичі). Захопив київський престол після міжусобної боротьби з братом (977–979). 988 року прийняв хрещення під іменем Василь, розпочав християнізацію Київської Русі, встановивши Київську митрополію Константинопольського патріархату.
Приєднав до своєї держави землі в’ятичів (982), ятвягів (983), радимичів (984), білих хорватів (981).
Розширив межі столиці Києва, збудував Десятинну церкву (996). Першим із руських князів розпочав карбувати власну монету.
Використовував особистий знак “тризуб”, що став гербом України. Зображений на українській купюрі 1 грн.
Заснував фортифікаційні міста — Володимир (988), Переяслав (992) та ін.
Помер у Берестовському палаці (Київ).
Канонізований Католицькою і Православною церквами як рівноапостольний святий.

Читайте також:
“Володар історії”. Після розкриття правди про 28 панфіловців
Путін підпорядкував Росархів лише собі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна