Рева пояснив, чому мінзарплату збільшили до 3200 грн., і пообіцяв не переплачувати чиновникам

 

Для внесення до проекту державного бюджету України збільшення мінімальної зарплати вдвічі – до 3200 грн., яке вчора, 26 жовтня, за ініціативи прем’єр-міністра Володимира Гройсмана підтримав уряд, необхідно внести зміни до законопроектів. Про це на брифінгу заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Він пояснив, що в проекті держбюджету на 2017 рік закладено суму мінімальної зарплати 1600 грн., що майже не відрізняється від встановленої суми прожиткового мінімуму. При цьому міністр зазначив, що законом передбачено встановлення зарплати високопосадовцям відповідно до суми мінімальної зарплати, і збільшення її без прийняття відповідних законопроектів призведе до збагачення чиновників та майже не вплине на рівень життя малозабезпечених верств населення.

Так, при збільшенні мінімальної зарплати на 10% людина із зарплатою 1600 грн. отримає доплату в розмірі лише 160 грн., а чиновник із зарплатою у 16000 грн. – відповідно, 1600 грн. доплати.

Рева пояснив, що для внесення суми мінімальної зарплати до проекту держбюджету потрібно спершу прийняти законопроекти, які прив’язали б зарплати чиновників до прожиткового мінімуму, а не мінімальної зарплати. Інакше буде величезне навантаження на бюджет.
При тому він пропонує стимулювати громадян та встановити відчутну різницю між прожитковим мінімумом та мінімальною заробітною платою.

Також міністр пояснив, що рішення про збільшення мінімальної зарплати не було спонтанним і розглядалося ще з травня цього року та було внесено до плану дій уряду на цей рік.

Андрій Рева повідомив, що на сьогодні фактичний рівень прожиткового мінімуму становить 2800 грн.

“Після перерахунку вартісного кошика з’ясувалося, що у нас сьогодні фактично прожитковий мінімум, законодавчо не закріплений, а фактичний, це те, що є законодавчо встановленою межею, нижче якої не можна спускатися , на сьогодні становить 2800 грн на місяць. За прогнозними показниками в 2017 році ця сума буде дорівнювати 3200 грн.”, – зазначив він.

Водночас Рева розповів, що для збільшення суми мінімальної зарплати не планується збільшення грошової маси через її друк,  а також не будуть залучатися кредитні кошти. Гроші візьмуть “з економіки”, пояснив він.

Як відомо, вчора ініціативу підвищити мінімальну зарплату вдвічі підтримав також президент Петро Порошенко.

Читайте також:
Гройсман вважає, що праця українців недооцінена, й обіцяє збільшити мінімальну зарплату

Уряд проти підвищення зарплат депутатам. “Хай краще людям доплатять”, – Гройсман

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна