Напередодні Нормандського саміту: Порошенко без оптимізму, Опоблок – за вибори на Донбасі

 

Президент Петро Порошенко без особливого оптимізму очікує саміту глав держав у “нормандському форматі”, що відбудеться в Берліні в середу, 19 жовтня. Про це він сказав у вівторок під час спілкування з журналістами в ході офіційного візиту до Норвегії.

“Так, я дуже оптимістично налаштований відносно майбутнього України. Але, на жаль, не настільки оптимістичний щодо завтрашньої зустрічі [з президентами Росії і Франції та канцлеркою Німеччини]. Але я був б дуже щасливим здивуватися”, – цитує Порошенка його прес-служба.

Глава держави наголосив, що затвердження “дорожньої карти” імплементації Мінських домовленостей, під час завтрашньої зустрічі в “нормандському форматі”, є спільною позицією України, Німеччини та Франції.

За його словами, без “дорожньої карти”, без наявності двох абсолютно важливих компонентів та чіткої послідовності кроків – виведення окупаційних військ та звільнення заручників – неможливо перейти до політичного пакету. “Це саме те про, що йдеться у домовленостях”, – сказав президент України.

Відповідаючи на запитання журналістів про проведення виборів на Донбасі, Порошенко наголосив, що це буде можливо тільки за умови, коли Росія виведе свої війська з території України.

“В жодній країні світу не можуть відбуватись вибори в при сутності іноземних окупаційних військ”, – підкреслив Петро Порошенко.

“Я не можу уявити собі те, як ми можемо забезпечити місцеві вибори в присутності російських військ. У нас вже мали місце так звані вибори в Криму, коли 50 тисяч російських військових були присутні в Криму і проводився так званий референдум. І це їх розуміння “демократичних виборів”, – зазначив президент.

У свою чергу “Опозиційний блок”, відомий своєю проросійською позицією, “вимагає від парламенту ухвалити закони, які будуть необхідні для реалізації можливих домовленостей «нормандської четвірки» в Берліні, в тому числі закон про вибори в Донбасі”. По це йдеться в заяві “Опоблоку”, оприлюдненій на сайті політичної сили.

“Верховна Рада не повинна бути гальмом реалізації Мінських угод. Партії, які виступають проти них, провокують продовження війни. Якщо парламент знову почне ігнорувати домовленості «нормандської четвірки», він повинен бути розпущений. При цьому перевибори парламенту мають бути проведені разом з референдумом по новій Конституції”, – заявили в “Опоблоці”.

В адміністрації президента РФ підтвердили факт участі Володимира Путіна в саміті “нормандської четвірки” в Берліні 19 жовтня.

У робочому графіку президента Франції Франсуа Олланда зазначено, що саміт заплановано на 18:30 (19:30 за київським часом) 19 жовтня.

ОНОВЛЕНО. Міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро назвав одним із пріоритетів зустрічі в “нормандському форматі” питання про статус Донбасу, повідомляє “Радіо Свобода“.

За словами Еро, в Берліні необхідно домогтися від України прогресу в питанні щодо “статусу Донбасу” та закону про вибори на його окупованій частині. Він зазначив, що учасники саміту вимагатимуть від України “детальних зобов’язань щодо статусу Донбасу та календаря проведення місцевих виборів.
Крім того, від України й Росії Франція вимагатиме прогресу в розведенні сил на Донбасі. 

Канцлер ФРН Ангела Меркель не сподівається на прорив у справі стабілізації ситуації на сході України після саміту “нормандської четвірки” в Берліні, передає DW.

“З усією визначеністю можна сказати, що дива від завтрашньої зустрічі очікувати не варто. Але говорити необхідно завжди, навіть при істотних розбіжностях в думках”, – заявила вона.

Меркель зазначила, що на переговорах з президентом Росії йтиметься не тільки про конфлікт в Україні, а й про кризу в Сирії. У зв’язку з цим вона піддала критиці позицію Росії в сирійському питанні.

Зустріч лідерів “нормандської четвірки” у Берліні стане тестом для Росії на спроможність виконувати Мінські домовленості. Про це у “Твіттері” написав міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

“Завтрашня зустріч в Берліні напередодні засідання Європейської Ради – справжній тест для Росії  на спроможність виконувати Мінські домовленості”, – заявив він.

Нагадаємо, попередню зустріч у “нормандському форматі” було скасовано через інспірування Росією “диверсій” у Криму.

Читайте також:
Порошенко, Олланд та Меркель домовились про наступну зустріч у “нормандському форматі”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна