Рада просить світ засудити Росію за переслідування українських журналістів. В “Опоблоці” заяву не підтримали

 

Верховна Рада ухвалила заяву про незаконне позбавлення російською владою свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени. За відповідну постанову №5220 за основу й у цілому проголосували 245 депутатів, пише “Українська правда“.

З “Опозиційного блоку” постанову підтримав лише Юрій Павленко, із групи “Відродження” – депутати Василь Гуляєв, Артем Ільюк, Олег Кулініч і Віктор Остапчук, із “Волі народу” – Василь Петьовка та Євген Рибчинський.

Звернення адресоване Європейському парламенту, парламентам держав-членів Європейського Союзу, США, Канади і Японії, чинному голові ОБСЄ й міністру закордонних справ ФРН Франку-Вальтеру Штайнмайєру, представнику Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи засобів масової інформації Дуні Міятович.

“Вимагаємо жорсткої реакції світу”, – сказала доповідачка Марія Іонова

“Вимагаємо звільнення Сущенка, закриття абсурдної справи проти Семени, щоб він міг виїхати з анексованого Криму”, – додала вона.

У заяві сказано: “Звертаємося до Вас із наполегливим закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів, засудити дії Російської Федерації, які грубо порушують права людини, сприяти негайному допуску консульських посадових осіб України та адвоката до утримуваного Романа Сущенка”.

“Лише спільними діями України та міжнародної спільноти ми можемо зупинити грубі порушення прав людини, які, на жаль, стають постійною практикою у Російській Федерації”, – йдеться у ній.

30 вересня у Москві представники Федеральної служби безпеки Російської Федерації затримали спецкора “Укрінформу” у Франції Романа Сущенка, який поїхав до Росії відвідати близьких родичів. Російська влада звинуватила його у шпигунстві. 1 жовтня суд арештував українського журналіста на 2 місяці, про що стало відомо згодом.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України називають фейком заяву ФСБ Росії про те, що журналіст “Укрінформу” Роман Сущенко, затриманий у Москві, є розвідником ГУР МОУ

Читайте також:
У Москві арештували журналіста “Укрінформ” Сущенка

“Роман Сущенко є не єдиним українським журналістом, проти якого сфабриковано надумані справи. Зокрема, проти іншого громадянина України, журналіста Миколи Семени, також було сфабриковано справу за надуманими звинуваченнями і сьогодні проти нього в тимчасово окупованому Криму розпочинається судовий процес”, – йдеться у заяві.

“Не зважаючи на протести української влади і журналістських організацій, Семені не дозволяють виїхати з окупованого Криму на лікування”, – наголошують нардепи.

Семена у вересні 2015 року на території материкової України написав статтю “Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму”, яку розмістив сайт “Крим. Реалії”. Згодом проти нього порушили кримінальну справу за статтею про “сепаратизм”.

Водночас УП повідомляє, що депутати від “Опоблоку” пояснили, що чекають інформацію стосовно цілей прибуття до РФ журналіста Романа Сущенка, тому не голосували за заяву про його незаконне утримання.

Що стосується затримання людини, яка проживає у Франції і приїхала в Росію, я повинен зрозуміти, хто це є. Я не бачив матеріали на підтвердження, ким є дана людина. Якщо є спростування, що він працівник спеслужб, це одна справа. Якщо він працює в спецслужбах – вже інше… Я не вірю в затримку людини без підстав в жодній країні, ми маємо знати правду”, – сказав депутат Ігор Шурма.

У свою чергу представник “Опоблоку” Михайло Папієв заявив, що не голосував, бо виходив з залу і додав, що чекає на інформацію МЗС щодо Сущенка.

“Ми чекаємо інформацію МЗС, до нього мають допустити консулів і вони мають дати нам об’єктивну інформацію, чи був він там по редакційному завданні, чи по особистому”, – сказав він.

На пряме запитання, чи засуджує він такі дії РФ відносно українських громадян, Папієв мовчки попрямував далі.

Водночас нардеп Юлія Льовочкіна на запитання про її неголосування сказала, що в час голосування мала важливу бесіду, а це голосування не було “принциповим”.

“Ви знаєте, я просто бесідувала, в залі не було принципового голосування … Наша позиція – я вважаю, якщо будь-якого громадянина України, якого затримали на території іншої держави, і якщо це було зроблено незаконно, то я як народний депутат і думаю, що так само члени нашої фракції, будуть підтримувати закон про звільнення цього громадянина”, – сказала Льовочкіна.

У свою чергу депутат Михайло Добкін заявив, що не голосував, бо виступає “проти вибіркових підходів”.

“Я також проти, щоб у нас було вибіркове питання щодо цього журналіста, якого затримали (Сущенка – ред.)”, – сказав він.

Добкін запевнив, що не проти того, щоб Сущенко мав право на захист, але засумнівався, що це викликало б “якийсь інтерес в нашому суспільстві, якщо б його затримали в якійсь європейській країні або в іншій країні світу, з якою у нас немає таких складних відносин”.

“Я взагалі проти, щоб Верховна Рада втручалася у такі питання. Є Міністерство закордонних справ, є спеціальні служби, які повинні спокійно, тихо розбирати такі ситуації”, – додав він.

Добкін переживає, що така розголос може лише перешкодити звільненню Сущенку.

“Його може і відпустили, а зараз, раз почався тиск, можуть зробити вигляд, що не хочуть піддаватися тиску ззовні, тому тримати його без всяких на те причин”, – заявив він.

Він вважає, що заява щодо Сущенка являє собою “подвійні стандарти”.

Водночас єдиний депутат з фракції ОБ, який підтримав цю заяву – Юрій Павленко сказав, що його фракція не обговорювала питання затримання журналіста на своїх засіданнях.

Читайте також:
Арештований ФСБ журналіст Сущенко писав під псевдо Рон Височанський. МЗС стало на зихист

Адвокат пробився до Сущенка в “Лефортово”. Український журналіст вину не визнає

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна