Умерова оштрафували, Меджліс забороняють. У низці країн проходять акції на підтримку кримських татар

 

Бахчисарайський районний суд в окупованому Криму засудив заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова до штрафу в сумі 750 рублів за участь у зборах організації. Про це сам Умеров повідомив у “Фейсбуці“.

“Після складання адмінпротоколу в РВВС, мене попросили пройти в Бахчисарайський райсуд, де суддя Скисов А. Е. виніс рішення визнати мене винним в скоєнні адміністративного правопорушення за ч. 1 ст. 10.28 і призначив штраф 750 руб… Іншими словами, винен в участі в засіданні Меджлісу кримськотатарського народу…” – написав він.

Відповідно до оприлюдненої копії рішення суду, 22 вересня окупаційний суд визнав проведення зборів членів Меджлісу кримськотатарського народу та участь у них Умерова порушенням федерального закону РФ “Про громадські організації” і встановив адміністративну відповідальність у вигляді адміністративного штрафу.

Сьогодні, 29 вересня, Верховний суд РФ розгляне апеляційну скаргу на визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією.

У зв’язку з цим сьогодні об 11:00 в Києві на Майдані Незалежності відбудеться акція на підтримку Меджлісу кримськотатарського народу.

Акцію ініціювали нардеп Світлана Заліщук разом з донькою Умерова Айше. Заліщук у “Фейсбуці” повідомила, що подібні акції пройдуть у низці країн світу біля посольств РФ.

Крім того, вони ініціювали ухвалення постанови Верховної Ради України зі зверненням до ключових міжнародних організацій щодо проактивної реакції на таке рішення суду.

” Зокрема, ми як Рада:

– звертаємося до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав із закликом розглянути можливість введення персональних санкцій проти так званих «суддів» так званого «Верховного Суду Республіки Крим» та суддів Верховного Суду Російської Федерації, які підтримали і підтримують неправомірне рішення про визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією та про заборону його діяльності;

– закликаємо міжнародні організації за погодженням з уповноваженими органами державної влади України надсилати до Криму правозахисні місії, як тимчасові, так і постійні;

– звертаємося до Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй як до органу, відповідального за дотримання миру і безпеки у світі, з вимогою розглянути ситуацію із забороною діяльності Меджлісу кримськотатарського народу як питання, що стосується всього міжнародного співтовариства, підриває міжнародний мир і безпеку і є небезпечним для долі всього кримськотатарського народу;

– закликаємо Раду з прав людини та інші уповноважені органи Організації Об’єднаних Націй розглянути ситуацію із забороною Меджлісу кримськотатарського народу та вжити відповідних заходів з метою недопущення розправи над кримськотатарським народом;

– закликаємо парламентські асамблеї Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Організації Північноатлантичного договору та Європейський Парламент ухвалити відповідні резолюції із засудження заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу”, – написала  Заліщук про проект.

Також вона повідомила, що наразі з Айше Умеровою та Сергієм Лещенком перебуває в США, де вже зустрілися з офісом віце-президента США Джо Байдена, представниками державного департаменту, ключовими конгресменами по Україні та мають намір зустрітися з послом США при ООН Самантою Пауер.

“На всіх цих зустрічах ми закликали наших партнерів звернути особливу увагу на це варварське рішення суду й на найвищий міжнародний рівень підняти увагу до питання репресій кримських татар. Нам пообіцяли відповідну реакцію”, – повідомила Світлана Заліщук.

Читайте також:
Умерова випустили з психлікарні в Криму. ВІДЕО

Україна подає в Євросуд спеціальний позов проти Росії щодо заборони Меджлісу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна