МЗС України надіслало до виконкому СНД ноту з приводу спостереження за “виборчим фарсом” у Криму

 

Україна виступає категорично проти відправки спостерігачів місії від СНД на тимчасово окуповану територію АР Крим та м. Севастополь, де 18 вересня цього року Росія має намір провести вибори депутатів Державної думи РФ. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ.

“У зв’язку із затвердженням глави Місії спостерігачів від Співдружності Незалежних Держав на виборах до Державної думи Російської Федерації 18 вересня 2016 року, МЗС України надіслало до Виконкому СНД ноту з офіційною позицією з приводу намірів Росії поширити їх проведення на тимчасово окуповану територію АР Крим та м. Севастополь”, – зазначено в повідомленні.

Вибори депутатів Держдуми від Криму МЗС називає “виборчим фарсом”.

МЗС України підкреслює, що “такі дії держави-окупанта демонструють нехтування нею державним суверенітетом України, нормами та принципами міжнародного права, зокрема Статутом ООН, Резолюцією ГА ООН A/RES/68/262 «Територіальна цілісність України», Гельсінським заключним актом НБСЄ 1975 року, Меморандумом про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 1994 року, зобов’язаннями згідно з Договором про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією 1997 року та Угодою про створення Співдружності Незалежних Держав від 1991 року”.

В МЗС Україні наголосили, що результати псевдовиборів в окупованому Криму “будуть нікчемними і такими, що не створять жодних правових наслідків, не будуть визнані ані Україною, ані міжнародним співтовариством, що поставить під сумнів їхню легітимність у цілому”.

Участь Місії спостерігачів від СНД у так званому “спостереженні” в Криму дипломатичне відомство України розглядатиме як недружній крок, а “відвідування АР Крим і м. Севастополь у порушення встановленого законодавством України «Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї» потягне за собою відповідальність”, заявили в МЗС.

Як відомо, раніше в українській прокуратурі АРК заявили, що вибори до Держдуми на території Криму є незаконними.

Читайте також:
Втікач із Криму Ільченко розповів про тортури сімферопольського СІЗО

В Україні створять Міжнародний комітет із захисту прав людини в Криму, – Чубаров

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна