Турчинов: Більш імовірним є нинішній, гібридний сценарій війни з РФ

 

Виходячи із стратегічного наміру Російської Федерації підпорядкувати Україну, ситуація на Сході може розвиватися за двома основними сценаріями. Про це у своїй статті в газеті “Голос України” написав секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов.

“Виходячи зі стратегічного наміру Кремля підпорядкувати нашу державу, ситуація може розвиватися за такими основними сценаріями:

  1. Військовий сценарій — повномасштабна військова агресія, яка зараз є найбільш проблемною і небезпечною для самого Кремля, але до здійснення якої ЗС РФ наполегливо готуються.
  2. Гібридний сценарій, який на сьогодні залишається найбільш імовірним”, – вважає Турчинов.

На думку секретаря РНБО, “гібридний сценарій передбачає продовження бойових дій малої інтенсивності на Донбасі, що не виключає можливості локальних наступальних операцій російських регулярних та іррегулярних підрозділів, а також підривну діяльність на решті території України.

“При цьому росіяни свідомо й системно порушують Мінські угоди, постійно обстрілюючи позиції наших військ, у тому числі з важкої зброї, забороненої цими угодами. Цю зброю нерідко ховають серед житлових кварталів, свідомо наражаючи на небезпеку мирних українців, які страждають під окупацією. Тільки за день окупаційні війська витрачають від 1 до 10 тонн боєприпасів”, – зазначив Турчинов.

Він додав, що Україна повинна бути готова до реалізації кожного з цих сценаріїв.

“У російській агресивній стратегії Україна посідає ключове місце. Без її повного підпорядкування завданням Кремля успішне продовження агресивного зовнішнього курсу РФ неможливе. Як і майже 100 років тому, Росія потребує потужності української промисловості, насамперед ВПК, замінити які Кремлю не вдалося за 25 років після розпаду СРСР. Для отримання хоч якихось шансів на успішність протистояння з НАТО російські збройні сили мають укріпитися на українських територіях, принаймні по берегу Дніпра”, – вважає секретар Радбезу.

“Порятунок російської економіки, що стрімко деградує, за задумом кремлівських стратегів вимагає залучення українських ресурсів, зокрема рук і мізків мільйонів українців. Битва за Україну для путінської РФ, як і для ленінської РРФСР – поворотний момент.
Якщо Кремль переможе, то система європейської безпеки буде остаточно зруйнована, а перед російськими військами відкриється шлях далі на Захід. Якщо Україна вистоїть – розповзання війни буде зупинено”, – наголосив Олександр Турчинов.

Секретар Ради національної безпеки й оборони України при цьому допускає виникнення загальносвітового воєнного конфлікту.

“Цілком вірогідне зростання масштабів та інтенсивності цих конфліктів, виникнення нових зон нестабільності з дедалі ширшим залученням провідних держав до військового протистояння. Така небезпечна тенденція може призвести до можливості загальносвітового військового конфлікту, який може являти собою як повномасштабну війну, так і систему локальних і регіональних конфліктів різного ступеня інтенсивності, за результатами яких відбудеться формування нового світового балансу сил”, – вважає секретар РНБО.

Читайте також:
РНБО спростовує причетність Турчинова до зриву запуску е-декларування

Турчинов про Крим: Світу пощастило, що п’яні російські військові не мали доступу до серйознішої зброї

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна