В Україні вперше відзначають День Національної поліції. Дня міліції більше не буде

 

Сьогодні, 4 серпня 2016 року, в Україні вперше відзначають День національної поліції. Саме в цей день рік тому президент Петро Порошенко підписав Закон України “Про національну поліцію”.

До річниці підписання глава держави підписав три укази, одним із яких встановив 4 серпня Днем Національної поліції України. Відповідно, День міліції (20 грудня) в Україні більше не відзначатиметься.

Указом “Про символіку Національної поліції України” Порошенко затвердив емблему, прапор Національної поліції України та порядок їх використання.

Емблемою Національної поліції України є срібна (біла) восьмикутна промениста зірка, у центрі якої розміщено зображення малого Державного Герба України

Емблемою Національної поліції України є срібна (біла) восьмикутна промениста зірка, у центрі якої розміщено зображення малого Державного Герба України

Прапор поліції

Прапор поліції

Крім того, президент підписав указ “Про перелік посад, які можуть бути заміщені поліцейськими в державних органах, установах та організаціях” із чітким переліком посад у центральному апараті і структурних підрозділах Міністерства внутрішніх справ та установах і організаціях, що належать до сфери управління МВС.

Урочисті заходи з нагод Дня Національної поліції відбулися в Києві на Софіївській площі.

Голова НПУ Хатія Деканоїдзе у своєму виступі заявила, що майже половина українців повірила новій поліції.

“Так, ці 8 місяців (закон про Нацполіцію набув чинності з 7 листопада 2015 року. – “Н”) були дуже важкими. Так, у нас було багато проблем. І ви краще за мене знаєте ці проблеми, як поліцейські, які кожен день стикаються з труднощами і проблемами. Але найголовніше, мене радує, що, незважаючи на ці проблеми, ви – герої, які реально захищають нашу країну і захищають звичайних українців“, – зазначила вона.

“Для мене честь – жетон, який висить на мені. Тому що це символ поліції – не нової поліції, а поліції України“, – наголосила Деканоїдзе.

При цьому вона наголосила, що кожен, хто ганьбить звання поліцейського, повинен залишити лави Нацполіції.

“Кожен поліцейський, який служить у Нацполіції, повинен розуміти, що в поліції не місце корупції, в поліції не місце політиці і в поліції не місце негідникам, які ганьблять наші лави. Я знаю, що ви це розумієте. 46% населення нашої великої країни повірили в поліцію”, – додала Деканоїдзе.

Згодом на брифінгу після урочистостей вона висловила сподівання, що бюджет на наступний рік дозволить забезпечити поліцейським достойну оплату, адже “поліцейський із зарплатою 4 тисячі гривень свою роботу ефективно виконувати не може“.

Секретар РНБО Олександр Турчинов (за прапором) вручив голові Нацполіції Хатії Деканоїдзе офіційно затверджений прапор НПУ

Секретар РНБО Олександр Турчинов (за прапором) вручив голові Нацполіції Хатії Деканоїдзе офіційно затверджений прапор НПУ

Також із привітанням до Дня Нацполіції виступив секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов. Він наголосив на тому, що реформи, які відбуваються в правоохоронних органах, не повинні зменшити їх готовність захищати громадян.

“Дуже важливо, що люди перестали боятися головного правоохоронного органу. Але вони повинні вас поважати. Це буде тоді, коли вони відчують захист свого майна, життя, права. Я вірю, що всі виклики, які стоять перед вами, ви подолаєте”, – сказав Турчинов.

Він також нагадав, що багато поліцейських загинули в зоні АТО.

“Після Революції Гідності першими підрозділами, які створило МВС у найбільш небезпечних історичних умовах, були добровольчі батальйони. Вони із ЗСУ і Нацгвардією першими зустріли та зупинили ворога. Багато героїв загинуло, захищаючи країну”, – нагадав секретар РНБО й оголосив хвилину мовчання в пам’ять про загиблих.

поліція-хвилина-мовчання

Із професійним святом Національну поліцію України привітали також президент Петро Порошенко, який цими днями перебуває з візитом у Малайзії, і прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Читайте також:
Реформа поліції не вдалася, – член атестаційної комісії від громадськості

Громадські активісти на знак протесту вийшли з процесу атестації Нацполіції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна