Число жертв заколоту в Туреччині зросло. Греція віддала вертоліт

 

Кількість жертв невдалого військового перевороту в Туреччині зросла до 265 осіб. Про це повідомили в адміністрації президента країни Реджепа Тайїпа Ердогана.

Як зазначено в повідомленні, при спробі військового перевороту були вбиті 104 заколотники з числа військових, решта жертв – цивільні особи. З них 20 осіб брали участь в зіткненнях на боці бунтівних підрозділів армії.

Кількість поранених оцінюється приблизно в 1500 осіб, передає ВВС.

Загалом після невдалого повстання заарештовані 2389 осіб, Серед них зокрема 51 високопоставлений військовослужбовець, в тому числі командувач гарнізону Денізлі та 11-го полку спеціального призначення генерала Каміль Озхан Озбакир.
Також втратили свої посади 2745 суддів різних рівнів, включаючи суддю Верховного суду країни Альпарслана Альтана.

Греція повернула Анкарі військовий гелікоптер Sikorsky UH-60 Black Hawk, на якому після невдалої спроби перевороту до сусідньої країни втекли вісім турецьких військових.

“Увечері 16 липня в місті Александрополіс приземлився другий турецький вертоліт із запасним екіпажем, який доставить Black Hawk назад до Туреччини на військову базу Геліболу”, – йдеться в повідомленні грецького телеканалу ERT.

Втікачі-бунтівники, за інформацією джерел ERT, найімовірніше, будуть пізніше видані Анкарі. Але під час ухвалення рішення про екстрадицію буде враховано, чи загрожує їм на батьківщині смертна кара.

16 липня прем’єр-міністр Греції Алексіс иіпрас пообіцяв президенту Туреччини оперативно розглянути прохання щодо надання політичного притулку восьми турецьким військовослужбовцям. Афіни пообіцяли застосувати відносно затриманих повстанців процедури, передбачені міжнародним правом, і взяти до уваги, що заарештованих у Туречичні звинувачують у порушенні конституційної законності та спробі підірвати демократію.

Як відомо, військовий заколот у Стамбулі й Анкарі почався в п’ятницю, 15 липня, ввечері, але до ранку був придушений. На заклик президента Ердогана на вулиці вийшли тисячі людей, які стали на заваді бунтівним військовим та бронетехніці.

Читайте хроніку перевороту в матеріалах “Новинарні“:
У Туреччині – спроба військового перевороту, стрілянина і блокада

Спроба військового перевороту в Туреччині захлинулася

Офіційна Анкара звинуватила в організації перевороту опозиційного ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена, який проживає у США, і вимагає його видачі. Сам Гюлен категорично відкинув ці звинувачення й засудив заколот.
Він припустив, що спроба перевороту в Туреччині може бути “зрежисована”.

Уряд США розгляне запит на видачу Гюлена, який живе у добровільному вигнанні в Пенсильванії, якщо для цього буде достатньо підстав. Про це заявив держсекретар США Джон Керрі, передає Stratfor з посиланням на АР.
Керрі заявив, що якщо Туреччина надасть докази провини, влада США проведе розслідування і прийме відповідне судове рішення.

Читайте також:
Остання група військових, причетних до перевороту в Туреччині, здалася владі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна