Перші призначення нового прем’єра Британії: одіозний Боріс Джонсон очолив МЗС

 

Новообрана голова Консервативної партії  Тереза Мей офіційно очолила уряд Великої Британії. Обов’язкову крапку в її призначенні поставила аудієнція у королеви Єлизавети ІІ, яка відбулася буквально за мить після прощання Її Величності з попереднім прем’єр-міністром Девідом Кемероном – також обов’язкового елемента зміни прем’єрів.

Церемонія, за допомогою якої Мей було призначено на посаду, називається “цілування рук”. Але насправді прем’єр-міністри руку монарху вже не цілують, а лише вдають поцілунок, не торкнувшись руки губами, пише ВВС.

Тереза Мей і королева Великої Британії Єлизавета ІІ. Фото Getty Images

Тереза Мей і королева Великої Британії Єлизавета ІІ. Фото Getty Images

Тереза-Мей-туфлі

Тереза-Мей-туфлі1До речі, на церемонію “цілування рук” до королеви нова прем’єрка прийшла у туфлях “під леопарда”, хоча напередодні її призначення таблоїди дружно іронізували з приводу любові Мей до “леопардових” принтів, особливо у взутті.
Втім, деякі ЗМІ присвячують туфлям нової глави уряду цілі статті – як особливій не лише модній, а майже політичній “фішці” пані Терези.

Після візиту в Букінгемський палац пані Мей прибула у прем’єрську резиденцію на Даунінг-cтріт, 10, остаточно завершивши церемонію входження на посаду.

Незадовго до неї перед дверима резиденції, яка понад 6 років була домом для нього та його сім’ї, виступив із прощальною промовою Девід Кемерон. Головними досягненнями свого уряду він назвав допомогу бідним країнам і легалізацію гей-шлюбів.

Девід Кемерон, його дружина Саманта і діти - Ненсі, Артур та Флоренс - попрощалися з Даунінг-стрит, 10. Фото Getty Images

Девід Кемерон, його дружина Саманта і діти – Ненсі, Артур та Флоренс – попрощалися з Даунінг-стрит, 10. Фото Getty Images

Тереза Мей у своїй вітальній промові сказала, що її мета – зміцнити зв’язок між націями Об’єднаного Королівства. Вона наголосила на необхідності боротися з несправедливістю і нерівністю, наголосила на необхідності надати більше можливостей бідним сім’ям, безробітним і тим, хто перебуває на межі бідності.

“Покидаючи Європейський Союз, ми викарбуємо для себе нову сміливу позитивну роль у світі. І ми побудуємо в Британії таку державу, яка працюватиме не для привілейованої меншості, а для нас усіх. Це буде місією уряду, який я очолила”, – наголосила вона.

Нагадаємо, що під час підготовки до референдуму за вихід Британії з Європейського Союзу Мей була на боці тих, хто виступав проти “брекзиту”. Але коли з’ясувалося, що саме вона стане наступним прем’єр-міністром, пообіцяла вивести країну з ЄС із якомога більшими вигодами для неї.

Читайте також:
Джордж Сорос прорахував катастрофічні наслідки Brexit для Британії і Європи

У перший же день на посаді нова прем’єрка оголосила імена кількох членів свого уряду. Найбільший ажіотаж викликало призначення міністром закордонних справ колишнього мера Лондона Боріса Джонсона.

Екстравагантний і навіть одіозний Джонсон був одним із найактивніших прихильників виходу Великої Британії з Євросоюзу. І після переможного для прибічників “брекзиту” референдуму багато хто очікував, що саме він очолить уряд.

Проте екс-мер столиці несподівано відмовився висунути свою кандидатуру на вибори голови Консервативної партії і, відповідно, прем’єр-міністра (оскільки торі володіють одноосібною більшістю, для призначення прем’єра їм не потрібна згода жодних інших партій). Мовляв, “не впевнений”, що зможе забезпечити необхідну єдність всередині Консервативної партії.

У результаті вибори лідера консерваторів виграла єдина з кандидатів претендентка на цей пост, яка не була прибічницею Brexit.

Призначення Боріса Джонсона відповідальним за зовнішню політику Британії викликала хвилю сарказму в британських ЗМІ.

“Любий світе… Пробач!” – із таким заголовком і фото Боріса Джонсона на першій шпальті вийшла 14 липня газета Mirror.

"Любий світе... Пробач!" - із таким заголовком і фото Боріса Джонсона на першій шпальті вийшла 14 липня газета "Міррор".

Номер газети “Міррор” за 14 липня 2016 року

А Guardian висловила співчуття “бідолашному Палмерстону, чиїм босом стане Боріс Джонсон”.

Палмерстон – це кіт. У британській політиці коти взагалі відіграють дуже важливу роль – без них провідні установи Об’єднаного Королівства страшенно потерпають від мишей.

Тож на державній посаді працює не лише офіційний мишолов прем’єрської резиденції Ларрі, доля якого після зміни глави уряду так схвилювала британські ЗМІ. Його колеги трудяться й у деяких інших відомствах, і Палмерстон у цьому сенсі “відповідальний” за закордонні справи, тобто міністерство, де ними займаються.

Із попереднім міністром, Філіпом Хеммондом, він був у чудових стосунках. У своєму “Твіттері” (який же державний кіт без власного акаунту в соцмережі?) Палмерстон уже повідомив, що попрощався з Хеммондом і готовий зустрітися з Джонсоном.

Палмерстон, офіційний мишолов британського МЗС. Фото РА

Палмерстон, офіційний мишолов британського МЗС. Фото РА

Сам Філіп Хеммонд залишається в уряді. Із МЗС він перейшов на посаду міністра фінансів.
Втім, до зміни міністерств йому не звикати – свого часу екс-глава зовнішньополітичного відомства очолював і міністерство оборони та транспорту.
Попередній глава мінфіну, Джордж Озборн, залишив кабінет за власним бажанням.

Міністерством внутрішніх справ, яке протягом шести років прем’єрства Кемерона очолювала його наступниця Тереза Мей, знову керуватиме жінка – на цю посаду призначено Ембер Радд. Вона також у британському кабміні не новенька – протягом року обіймала посаду міністра з енергетики та зміни клімату.

Пост міністра оборони й надалі збереже за собою Майкл Феллон, який обіймає його з 2014 року.

А новим міністром з питань “брекзиту”, що завідуватиме всіма питаннями, пов’язаними з процесом виходу Великої Британії з ЄС, став досвідчений політик Девід Девіс, який у 2005 році в запеклій боротьбі програв Кемерону посаду голови Консервативної партії.

Читайте також:
Девід Кемерон здав пост прем’єр-міністра Великої Британії жінці. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна