“Вовкулака, хорунжий і хрест Богуна”. Нові однострої і знаки розрізнення ЗСУ – повне портфоліо

 

Став відомий дизайн нових предметів однострою та знаків розрізнення Збройних сил України, що пройшли погодження в Генштабі ЗСУ, Міністерстві оборони та 5 липня були остаточно затверджені на рівні президента України – верховного головнокомандувача ЗСУ.

Як писала “Новинарня”, про ухвалення напрацювань повідомив координатор групи розробників Віталій Гайдукевич, учасник Фейсбук-групи “Нове військо”.
Учора інший інший учасник цієї групи Петро Балог виклав у коментарях альбом “Нове обличчя українського війська”, зазначивши, що у такому вигляді він і погоджений керівництвом.
“Там ще є варіанти з деякими відзнаками на формі”, – зазначив він.

ОНОВЛЕНО. Додаткові фото нових одностроїв і відзнак оприлюднив Віталій Гайдукевич.

Згідно зі сміливими припущеннями, нові однострої й знаки розрізнення можна організувати вже до 24 серпня – для учасників військового параду в Києві з нагоди 25-річчя Незалежності.

Читайте також:
Форма до параду 24 серпня – експериментальна;
остаточний варіант затвердять 2017 року, – МОУ

“Як з голлівудських бойовиків”. Міноборони подало фотопрезентацію нової форми ЗСУ

ОНОВЛЕНО 2. Напередодні Дня незалежності Юрій Бірюков оприлюднив у соцмережі фото – міністр оборони Степан Полторак в новій формі:

Степан Полторак у новій формі

Погони

Нові погони ЗСУ виглядають так:

Нові знаки розрізнення для чинної системи звань ЗСУ

Нові знаки розрізнення для чинної системи звань ЗСУ

“Нині знаки розрізнення базуються на радянській символіці (із зірками – “Н”), що також максимально споріднена з символікою армії стратегічного супротивника”, – констатують розробники нових символів, пропонуючи новий дизайн погонів та ін.

Новий дизайн базується на “спадковості з українською військовою традицією”.

А ромбовидну зірку для погонів (замість п’ятикутної) було схвалено Комісією з розробки військової символіки ЗСУ ще в 1992 році, зазначено в анотації.

історична схема нових погонів ЗСУ

Деталізація погонів:
схема нових погонів ЗСУ мм




Знаки для головних уборів

Знаки на кашкети:
знаки на кашкети

Беретні знаки:
Беретні знаки нові ЗСУ

Варто зазначити, що найбільше суперечок викликає беретний знак Сил спецоперацій ЗСУ, на якому зображений вовкулака (перевертень). Коментатори пишуть, що багато воїнів ССО не сприймають таку символіку, дехто називає “хворим собакою в кущах”.

Читайте також:
Новостворені Сили спецоперацій ЗСУ кличуть до своїх лав

Кашкети
кашкети

ОНОВЛЕНО. 2 серпня помічник міністра оборони Юрій Бірюков оприлюднив фото нового кашкета ЗСУ в порівнянні зі старим:

Нова фуражка ЗСУ

Берети

Кольори беретів:
нові берети ЗСУ

Берети – ще одна дискусійна тема. Як зазначають розробники, нині чинні кольори беретів у деяких видів військ “наслідують радянську символіку і йдуть всупереч світовим традиціям”.
Проект реформи беретів викликає спротив з боку деяких родів військ (зокрема аеромобільні війська та морська піхота), що “обумовлене тяжінням до хибних традицій”. Тобто десантники хочуть і надалі бути “голубими беретами”, як в СРСР.

Натомість, наголошують автори нової символіки, проект реформи базується на загальносвітових традиціях.

Maroon – колір берета повітряно-десантних військ у таких країнах:  Бельгія, Канада, Данія, Франція, Норвегія, Велика Британія, США, Німеччина, Польща, Бразилія, Швеція, Туреччина, Італія (всього 59 країн світу).

Чорний – колір берета бронетанкових військ у наступних країнах: Велика Британія, Норвегія, Іспанія, Туреччина, Канада, Німеччина, Франція (всього 52 країни світу).

Синьо-зелений – у більшості країн морська піхота носить загальнофлотський колір берета (темно синій). Але в країнах, де морська піхота має риси елітарних підрозділів (Італія, Велика Британія), вона має індивідуальний колір – зелений або синьо-зелений.

Блакитний – колір беретів сил миротворчих операцій під егідою ООН.

кольори беретів ЗСУ нові

Берет стає головним убором усіх категорій ЗСУ.

однострій ССО

Однострої

Повсякденний та парадний однострій Сухопутних військ:
сухопутні війська - повсякденний однострій 1

нова форма ЗСУ - парад 7

сухопутні війська - повсякденний однострій 2

сухопутні війська - повсякденний однострій 3

сухопутні війська - повсякденний однострій 4

сухопутні війська - повсякденний однострій 5

однострій ЗСУ

нова форма ЗСУ - парад 6

Кітель авіації:
авіація ЗСУ кітель

нова форма ЗСУ - парад 2

Кітель ВМСУ:
флот ВМСУ кітель
Церемоніальний історичний однострій почесної варти:
церемоніальний історичний однострій почесної варти

Ґудзики до одностроїв:
гудзикиЕмблеми на комір (петлиці)
емблеми на комір

Загальний підхід розробників

Коментуючи загальну проблему існуючих одностроїв і знаків розрізнення, розробники зазначають: “Українська армія зразка 2014 року за статутами, озброєнням, тактикою та традиціям була нащадком Радянської армії. Два роки російсько-української війни (АТО) багато змінили в тактиці, забезпеченні та озброєнні і, головне, у ставленні суспільства до власної армії. Але питання традицій, зовнішнього вигляду, символіки і нагород – тобто ідеологічної основи війська, залишалося незмінним”.

Відтак група ентузіастів створила “нове обличчя” ЗСУ, взявши найкраще з історії (від війська Київської Русі та Великого Князівства Литовського, козаччини, УНР, Української Держави, ЗУНР та УПА). “Водночас, українська армія може і має спиратися на загальноєвропейські підходи, що стали світовими стандартами”, – йдеться в поясненні.

До творчого колективу увійшли:
Віталій Гайдукевич – координатор групи, журналіст;
Олексій Руденко – заслужений художник України, України, автор малюнку ордена Богдана Хмельницького, символіки більшості силових структур України;
Олександр Лєжнєв – викладач, художник-графік автор малюнка медалі “До 25-річчя Незалежності України”;
Микола Чмир – кандидат історичних наук, член Українського геральдичного товариства, член Комісії державних нагород та геральдики;
ще близько 20 членів робочої групи, фахівців у сфері військової емблематики і прапорництва, науковців-істориків Українського війська та історії європейських армій.

Проект нової системи звань

Чи не найбільш дискусійним моментом є знаки розрізнення (погони) до проекту нової системи звань ЗСУ, що ще не затверджена, але може бути схвалена.

Група Гайдукевича “про всяк випадок” розробила дизайн погонів також для таких звань, як рекрут, капрал, штаб-сержант, майстер-сержант, хорунжий (зараз – молодший лейтенант), бригадний генерал та ін.

Проект нової системи системи звань і знаки розрізнень до них:
проект погонів ЗСУ під нову систему звань

Новації пояснюють так: “Перегляд ролі сержантського складу, що базується на реформі ЗСУ за стандартами НАТО, та відповідне відображення цього у системі звань та знаків розрізнення; певні зміни у системі офіцерських звань (відмова від радянського звання “прапорщик”, відродження звання “хорунжий”, як данина українській традиції та запровадження звання “бригадний генерал” – як відображення бригадної концепції побудови ЗСУ).

Військові нагороди

Окрема тема презентації – військові нагороди.

“Події російсько-української війни (АТО) порушили проблематику військових нагород. На даний момент військові нагороди представлені ЛИШЕ трьома нагрудними знаками та чотирма медалями за вислугу років. Військові ордени та медалі входять до системи державних нагород, якими нагороджує президент.
Оскільки система державних нагород сама по собі є невпорядкованою та недосконалою, це призвело до своєрідного “дефіциту” нагород, а також перекосів у їх врученні”, – зазначають розробники.

Натомість розроблено повністю нову систему відомчих військових нагород, яка включає медалі та новий вид нагород – хрести. Для кожної такої нагороди чітко прописані підстави нагородження.

У новій системі, залежно від рівня нагороди, рішення приймають міністр оборони, начальник Генштабу – головнокомандувач ЗСУ, а також командувачі видів Збройних сил.

“В розробці нагород ми максимально спиралися на існуючі історичні традиції та досвід АТО”, – зазначено в презентації із зауваженням, що йдеться винятково про відомчі – ВІЙСЬКОВІ нагороди.

Зазначено, що найвищі нагороди будуть присуджувати міністр оборони та начальник Генштабу; видові хрести – командувачі видів ЗСУ; медалі – і міністр або НГШ, і командувачі видів ЗСУ.

вищі військові нагороди

хрести видів збройних сил

медалі 1

медалі 2

Повне портфоліо “Нового війська”, пояснення щодо нагород та ін. – див за посиланням.

Читайте також:
“У солдатів АТО зараз в моді ватники, пальта й пуховики”.
Чи реально виконати жорсткий “порядок розміщення знаків розрізнення на формі ЗСУ”?

“Привіт Єлисаветграду”. Порошенко в Биківні закликав завершити декомунізацію
і не повертатися до імперських найменувань


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.