Прокуратура затримала ще одного соратника Курченка – “регіонала” Кацубу

 

Прокуратура затримала екс-заступника голови “Нафтогазу” і екс-керівника “Чорноморнафтогазу” Олександра Кацубу. Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на військового прокурора сил АТО, керівника групи прокурорів Костянтина Кулика.

За його словами, Кацуба був затриманий біля свого будинку Військовою прокуратурою спільно з групою ГПУ Володимира Жербицького з розслідування економічних злочинів часів Януковича. Кулик зазначив, що охорона Кацуби не втручалася.

Кулик додав, що Кацуба затриманий у справі компанії “Газ Україна 2020” за статтями Кримінального кодексу 255 (створення злочинної організації) і 191 (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем).

Ідеться про причетність компанії “Газ Україна 2020” до розкрадання бензину “Нафтогазу України” на 500 млн. грн.

Компанія “Газ Україна 2020” входила в групу олігарха Сергія Курченка “Газ Україна 2009”. Раніше був затриманий інший соратник Курченка, керівник компанії “СЄПЕК” Андрій Кошель, а також колишній заступник міністра економічного розвитку в уряді Миколи Азарова Олександр Сухомлин.

Старший брат Олександра Кацуби Сергій свого часу також був заступником голови НАК “Нафтогаз України”. У цей час Олександр Кацуба був головою “Чорноморнафтогазу” і здійснив закупівлю скандальних “вишок Бойка” (бурові платформи) за значно завищеною ціною.

Їхній батько Володимир Кацуба був депутатом Верховної Ради від Партії регіонів.

Олександр Кацуба був членом ПР з 2009 року, у 2010-2015 роках – депутат Харківської міськради.

Ще 2 жовтня 2015 року Печерський районний суд Києва за поданням ГСУ Міністерства внутрішніх справ погодився на затримання і утримання під вартою Сергія та Олександра Кацуб.
Братів звинувачують у злочинній змові з метою розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах. За даними слідства, Олександр Кацуба зловживав службовим становищем в період його роботи на посаді заступника голови правління НАК “Нафтогаз України” з 2012 по 2014 роки. Зокрема, Кацуба підписав акти виконаних робіт на загальну суму майже в 285 млн. гривень за нібито проведені дослідження нафтогазових родовищ у шельфі Чорного моря. Кошти перерахували ТОВ “Універсальне комерційне товариство”, яке за підсумками перевірки виявилося фіктивною компанією, оформленою на підставну особу. На думку слідства, ніяких робіт ТОВ не проводило, не маючи для цього ні спеціальної техніки, ні фахівців. Отримані у держпідприємства кошти виводилися в конвертаційні центри і переводилися в готівку.
Правоохоронці впевнені, що організатором злочинної схеми був Сергій Кацуба, який займав пост заступника глави НАК “Нафтогаз України” до 2012 року. А її реалізацією займався Олександр Кацуба, який зайняв його місце.

ГСУ МВС також висувало братам звинувачення в спробі розкрадання у НАК “Нафтогаз України” 3,4 мільярда кубометрів газу. НАК уклала договір з ТОВ “Газ Україна-трейдінг” на постачання природного газу, який повинен відпускатися тільки за передоплатою. Однак влітку 2013 року Кацуба підписав з фірмою додаткову угоду на поставку 3,4 млрд. кубометрів газу ціною майже в 12 мільярдів гривень без попередньої оплати.

Кримінальну справу, в рамках якої прийнято рішення затримати Сергія та Олександра Кацубу, було відкрито навесні 2014 року.

Читайте також:
Соратника Курченка арештували на два місяці під рекордну заставу. ВІДЕО

У затриманого соратника Курченка вилучено нагородну зброю від Путіна. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна