ГПУ арештувала екс-чиновника часів Януковича  Сухомлина. ВІДЕО

 

Генеральна прокуратура України заявляє про арешт  колишнього заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Олександра Сухомлина. Про це під час брифінгу повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко, повідомляє прес-служба ГПУ.

“Головною військовою прокуратурою за дорученням Генерального прокурора України протягом 10-ти днів здійснюється досудове розслідування економічних злочинів організованого злочинного угруповання часів екс-президента В. Януковича”, – йдеться в повідомленні.

Юрій Луценко зазначив, що на підставі зібраних доказів та експертиз слідчими Головної військової прокуратури затримано, а судом арештовано члена злочинної організації В. Януковича – колишнього заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Олександра Сухомлина, за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою).

Активний член злочинної організації О. Сухомлин підозрюється у тому, що він, перебуваючи протягом 2010 – 2014 років на посаді  голови Аукціонного комітету з продажу нафти, газового конденсату, скрапленого газу та вугілля, діючи за попередньою змовою з В. Януковичем, М. Азаровим та С. Курченком, а також іншими членами злочинної організації, незаконно заволодів в інтересах злочинної організації майном ПАТ “Укргазвидобування” та ПАТ “Укрнафта” (більше 50 відсотків статутного капіталу яких належить державі) – а саме виробленим ними скрапленим газом на загальну суму понад 2 млрд. грн.

Зокрема, О. Сухомлин, будучи головою Аукціонного комітету з продажу нафти, газового конденсату, скрапленого газу та вугілля, використовуючи своє службове становище всупереч інтересам служби, систематично вживав заходів до усунення конкуренції на спеціалізованих аукціонах з продажу скрапленого газу для потреб населення, контролював існування схеми С. Курченка по викупу через біржові аукціони всього обсягу скрапленого газу, який виробляли ПАТ “Укргазвидобування” та ПАТ “Укрнафта”, по пільговим цінам, нібито для потреб населення України. Разом з цим, в подальшому члени злочинної організації продавали цей газ на автозаправні станції за ринковою ціною, внаслідок чого за висновками експертизи отримали надприбуток у розмірі понад 5,5 млрд. грн.

Юрій Луценко зазначив, що на території 4-ох областей проведено обшуки за місцем проживання, роботи О. Сухомлина та його родичів з метою відшукання речових доказів, документів, а також грошових коштів, здобутих в результаті його діяльності у складі злочинної організації В. Януковича.

З п’ятниці на суботу, 11 червня, рішенням Голосіївського районного суду м. Києва О. Сухомлина заарештовано з правом внесення застави у розмірі 100 млн. грн.

Як повідомив Генеральний прокурор України, слідство активно збирає докази незаконних дій для встановлення інших, перебуваючих на території України членів злочинної організації В. Януковича, які обов’язково будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.

Лише спільна і злагоджена робота прокуросько-слідчих працівників, оперативних працівників СБУ та Державної фіскальної служби дала можливість дати перші відповіді на очікування суспільства саме законними методами. Також Юрій Луценко висловив подяку за принциповість суддям Голосіївського районного суду м. Києва.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна