Волонтерка Берлінська: Відкрите звернення щодо проведення Маршу Рівності

 

Марія Берлінська
волонтерка, керівник Центру підтримки аеророзвідки, координатор проекту “Невидимий батальйон”

Відкрите звернення щодо проведення Маршу Рівності (FB)

12 червня в Києві пройде Марш Рівності під гаслом «Безпека людини – розвиток країни!». Це мирна хода, яку підтримали 37 організацій зокрема: Євромайдан SOS, Гендер Зед, УГСПЛ, ВБО “Точка Опори”, EdCamp Ukraine, Freedom House, ФРІ, IPHR, Право на захист, Міжнародний фонд “Відродження”, Коаліція з протидії дискримінації та інші.

  • Основні ідеї Маршу
  • забезпечення прав людини для всіх, незалежно від ознак;
  • створення належних умов для всебічного розвитку і соціального становлення особистості;
    визнання рівного права усіх людей, незалежно від раси, кольору шкіри, генетичних характеристик, політичних, релігійних та інших переконань, статі, сексуальної орієнтації, ґендерної ідентичності, віку, роду і характеру занять, інвалідності, стану здоров’я, етнічного та соціального походження, громадянства, сімейного та майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак.

Однак з огляду на те, що в Марші Рівності, окрім інших, братимуть участь і представники ЛГБТ спільноти, деякі праві сили вдалися до погроз фізичної розправи над учасниками Маршу.

Зокрема, праворадикальні сили Добровольчого руху ОУН (Микола Коханівський), 13-й батальйон ДУК публічно заявили про жорстке силове перешкоджання Маршу Рівності.

У заяві речника “Правого сектору” Артема Скоропадського йдеться дослівно про таке: “Если коротко, то 12 июня в Киеве будет кровавая каша. У организаторов шествия еще есть время отказаться от его проведения”.

Ми вважаємо, що:

  1. Неприпустимою є публічна погроза розправи над мирним зібранням. Це пряме порушення статті 39 Конституції: “Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.”
    Ми всі добре пам’ятаємо, що саме це право в українських громадян намагався відібрати Янукович, вбиваючи мирних людей на Майдані. І памятаємо, чим це закінчилось.
  2. Це пряма загроза міжнародному іміджу України, близьким перспективам безвізового режиму і т.д.
    Якщо праворадикали влаштують в центрі Києва криваву кашу мирному зібранню, це виглядатиме кричущим дикунством і в очах всієї цивілізованої світової спільноти.
  3. Все, що відбувається, очевидно на руку Москві. Побиття мирного зібрання є класичною формою буття сучасного “русского міра”.
    Дискредитація України в такий спосіб, зрив ряду перемовин, пов’язаних з євроінтеграційними процесами такою “кривавою кашею” – саме те, що потрібно сьогодні кремлівським політтехнологам.

Закликаємо не допустити насильства. Інтелектуальна спільнота, письменники, журналісти, музиканти, історики, дипломати, що підписуються під цією заявою, підтримують право на проведення будь-яких мирних зібрань, просять Службу безпеки вжити превентивних заходів до тих, хто закликає до силової розправи над учасниками мирної ходи. Підписанти звертаються до праворадикальних організацій, що взяли участь у публічних погрозах. Будь-які ваші силові дії і погрози стосуються нас усіх і нашого права на мирні зібрання. Атакуючи тих, хто виходить без зброї, ви атакуєте все суспільство.

Наразі відозву підписали також блогер Богдан Логвиненко і письменник Андрій Бондар.

Читайте також:
Петиція до Київради про заборону маршу ЛГБТ набрала необхідні 10 тисяч підписів

Глібовицький про конфлікт у Львові: навіщо ЛГБТ і УГКЦ зіграли в гру з нульовою сумою?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна