Маккейн: Адміністрація Обами вибірково застосовує санкції проти Росії

 

Американський сенатор-республіканець від штату Аризона Джон Маккейн вважає, що адміністрація Обами вибірково застосовує санкції проти Росії, запроваджені за її вторгнення в Крим, і співпрацює з російськими компаніями “санкційного списку” в галузі ракетобудуванні.
Про це повідомляє “Голос Америки” з посиланням на дані видання The Washington Free Beacon.

У листі на адресу міністра фінансів США сенатор Маккейн пише про особливе ставлення адміністрації Обами до російського виробника ракет, який в результаті нещодавньої реструктуризації об’єднання потрапив під контроль Федерального космічного агентства “Роскосмос”.

Ідеться про НВО “Енергомаш” (м. Хімки Московської області), у якого США закуповують ракетні двигуни РД-180.

“Я пишу, щоб висловити свою стурбованість виглядом вибіркового застосування санкцій, введених у відповідь на вторгнення у Крим Російською Фдерацією. Я особливо стурбований тим, що сьогодні адміністрація допускає придбання ракетних двигунів, результатом чого є виплати грошей російській державній корпорації, підконтрольної посадовим особам і директорам, проти яких були введені індивідуальні санкції у зв’язку з вторгненням”, – ідеться у листі сенатора Джона Маккейна міністру фінансів Джека Лью.

Як нагадує “Голос Америки”, в березні 2014 року президент Обама підписав два укази про запровадження санкцій проти окремих осіб та підприємств, які уряд США вважає причетними до конфлікту в Україні.

Серед згаданих сенатором осіб зі списку санкцій – голова Rostec Corporation Сергій Чемезов та заступник прем’єр-міністра Росії Дмитро Рогозін.

Відзначивши, що на інші компанії, діяльність яких контролює Rostec, дія санкцій поширюється, Маккейн пише, що по відношенню до космічної галузі американська влада практикує “особливе ставлення”. Сенатор-республіканець вважає це проявом лицемірства.

Маккейн закликав Міністерство фінансів встановити, чи гроші американських платників податків, які Вашингтон відправляв Росії на покриття витрат, пов’язаних із космічними запусками, йшли в кишені осіб, котрі підлягають санкціям за вторгнення у Крим.

Результати дослідження Мінфіну Джон Маккейн просив відправити комітету Сенату з питань збройних сил, який він очолює.

Джон Маккейн не вперше порушує питання використання Америкою російських ракетних двигунів.

У 2014 році з ініціативи Маккейна Конгрес США розпорядився відмовитися від російських двигунів і прискорити розробку американських аналогів. Однак згодом заборона була знята.

Тепер Сенат розглядатиме нову версію законопроекту про введення обмеження на використання США російських ракетних двигунів.

Читайте також:
ЄС продовжив санкції проти Кисельова, Рогозіна і ще півтори сотні росіян

Глава Держдепу США: Росія має вибрати між санкціями проти неї й виконанням мінських угод

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна