Порошенко: Карпюк і Клих мають бути звільнені згідно з Мінськими угодами

 

Президент Петро Порошенко назвав “псевдовироком” вердикт Верховного суду Чечні стосовно українців Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, яких сьогодні засуджено до 22 і 20 років колонії відповідно, і наголосив, що згідно з Мінськими домовленостями вони мають бути звільнені.

“Вони (росіяни) просто штампують ці псевдовироки, і навіть терміни ув’язнення не змінюються”, – сказав Порошенко під час зустрічі 26 травня з адвокатами Марком Фейгіним та Миколою Полозовим, які захищали Надію Савченко в російському суді.

Президент наголосив, що продовжить боротися за звільнення засуджених українців і повернення на батьківщину, як боровся і за звільнення Савченко.

“І за них ми боротимемося. Докладемо максимум зусиль для того, щоб вони повернулися в Україну”, – наголосив Петро Порошенко.

Він додав, що Україна вважає Миколу Карпюка та Станіслава Клиха політичними в’язнями, а за Мінськими угодами всі в’язні мають бути звільнені.

Глава держави назвав звільнення Надії Савченко “спільною перемогою”.
“Кожному із вас я дякую за ту допомогу, яка була надана – вона зіграла важливу роль. Ефективна координація наших дій сприяла вирішенню питання і поверненню Надії додому”, – сказав Петро Порошенко на зустрічі з адвокатами.

Президент звернув увагу на відсутність на зустрічі ще одного адвоката Іллі Новікова, зауваживши, що сьогодні він у Чечні захищав Карпюка і Клиха.

Як повідомила прес-служба президента, Порошенко також підкреслив, що адвокати можуть надалі розраховувати на його повну підтримку у питаннях звільнення незаконно ув’язнених у російських тюрмах українських громадян.

Читайте також:
Фейковий лист до Надії був не жартом, а спецоперацією Кремля, – сестра Савченко

“Ми розраховуємо, що нам вдасться досягти успіху і в інших справах”, – заявив на зустрічі Марк Фейгін.

“Для нас, як для росіян, це велика ганьба, що у ХХІ сторіччі є політв’язні. Це ганьба, яка не змивається, що в країні, яка стільки всього пережила, є політв’язні”, – додав захисник.

Адвокат Микола Полозов звернув увагу на питання кримських татар та погіршення їх становища на окупованому півострові.
“Ми бачимо, що зараз ускладнюється ситуація в Криму. Здебільшого це стосується кримських татар. Вони є громадянами України, і ми бачимо, що Росія, фактично за етнічною ознакою, обирає нових жертв, нових в’язнів. Там не тільки кримінальні справи відбуваються, але й пропадають люди», – зазначив Полозом, який є адвокатом у справах про переслідування кримських татар.

Порошенко наголосив, що питання кримськотатарського народу нині одне із пріоритетних і у його роботі як президента, і в роботі багатьох політиків, дипломатів України.

Читайте також:
Чубаров: окупанти ув’язнили вже 18 кримських татар, і це не кінець

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна