Червоноград під декомунізацію не підпадає. Лишилося 10 перейменувань, – В’ятрович

 

За даними Інституту національної пам’яті, в рамках декомунізації в Україні залишилось перейменувати близько десяти населених пунктів, зокрема один обласний центр – Кіровоград.

Серед кандитатів на перейменування в останній “партії” відсутній Червоноград Львівської області – змінювати його назву необов’язково. Про це “Новинарні” повідомив голова УІНП Володимир В’ятрович.

“Формально Червоноград не підпадає [під декомунізацію]. А місцевих ініціатив звідти немає”, – прокоментував В’ятрович.

19 травня Верховна Рада трьома постановами перейменувала 9 районів та 291 населений пункт, зокрема 7 міст, серед яких – Дніпропетровськ.
Серед “декомунізованих” – смт Красні Окни, села з назвами Красне, Червоне, Червона Діброва, Червона Гребля, Червоний Київ, Червона Українка, Червоний Лиман, Червона Зоря, Червоні Кошари, Червона Знам’янка та ін.; раніше було перейменовано місто Красний Лиман тощо.

Читайте також:
Декомунізація: на карті Украни з’явилися міста Горішні Плавні, Кам’янське, Вараш, Олешки

“Протягом року від початку декомунізації позбулися тоталітарної пропаганди у своїх назвах 1002 адміністративно-територіальні одиниці. Це майже завершене завдання з очищення мапи України від комуністичних назв. Серед великих міст на черзі перейменування лише Кіровограда”, – говорить Володимир В’ятрович.

Нагадаємо, голова Верховної Ради Андрій Парубій сказав: “Наступного четверга (26 травня) ми продовжимо і завершимо декомунізацію”.

Щодо Червонограда на Львівщині, то цю назву він отримав за радянської доби – після ІІ Світової війни, в 1951 році. До того часу Кристинопіль (колишня назва) належав Польщі, а Радянському Союзу війдійшов унаслідок обміну територіями. Раніше, до 1939 року, Кристинопіль населяли на 70% євреї, по 15% – поляки й українці. Після 1951 року в шахтарське місто приїхали переселенці з інших регіонів УРСР та всього СРСР. При цьому 1990 року в Червонограді вперше в Українській РСР демонтували пам’ятник Леніну.

У середині 1990-х років у місті відбувся референдум щодо перейменування у Христинопіль, але відносна більшість висловилися проти.
“Це питання не пішло далі, бо були різні думки, навіть розуміння самого слова “Червоноград” як червінський город, червінець”, – розповідав нещодавно в коментарі “Радіо Свобода” Георгій Тимчишин, керуючий справами в Червоноградської міськради.

Читайте також:
Курйоз декомунізації: в Україні з’явився ще один Київ. За 8 км від Львова

Декомунізація Донеччини: чотири міста з’єднає 50-кілометровий проспект Олекси Тихого

“Привіт Єлисаветграду”. Порошенко в Биківні закликав завершити декомунізацію
і не повертатися до імперських найменувань

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна