Віце-спікер ВР допоможе жінкам в армії добитися рівноправ’я з чоловіками

Сьогодні в Україні несуть військову службу 17 тисяч жінок, серед яких 2 тисячі жінок-офіцерів.
1500 жінок мають статус учасниць бойових дій, переважно за участь у АТО. Такі дані навела перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко після відкриття фотовиставки “Мами на передовій та в тилу”, яке відбулося в кулуарах парламенту вчора, 17 травня.

На виставку прийшли жінки-військовослужбовці, які брали участь в АТО та пліч-о-пліч із чоловіками захищають Батьківщину від озброєного агресора. Вони отримали грамоти Верховної Ради України за вагомий особистий внесок у захист інтересів Вітчизни, самовідданість і стійкість під час проходження військової служби та з нагоди Дня матері, повідомляє прес-служба Міноборони.

Почесних грамот ВР удостоєні підполковник Світлана Кравчук, підполковник медичної служби Ольга Самойленко, майор Ольга Жаховська, матрос Тетяна Лепехова.
Грамотами Верховної Ради України нагороджені майор медичної служби Людмила Гаркава, старший лейтенант Мар’яна Швед, старшина Юлія Тихонова.

Перший віце-спікер Ірина Геращенко, звертаючись до жінок-військовослужбовців, зауважила, що з власного досвіду знає, “як важко живуть та несуть службу в зоні АТО”, оскільки буває на цій території у відрядженнях.
“Ви гідні, ви прекрасні, і ми вам за це дякуємо”, — сказала Ірина, яка є уповноваженим президента з питань врегулювання на Донбасі.

фотовиставка Мами на передовій та в тилу у Верховній Раді - Ірина Геращенко

Як написала згодом Геращенко в соцмережі, нагороджені військовослужбовиці “представляли сьогодні тисячі жінок, що віддають свої сили, мужність, професіоналізм фронту, хто відстоює мир, насправді”.

“Проте становище жінок-військових у зоні проведення АТО є складним, оскільки їхні права, зокрема і права жінок з дітьми, не забезпечуються належним чином. У нас в армії навіть жіночу форму не шиють і берці не виробляють! Жінки перешивають собі форму”, – зазначила Ірина Геращенко.

“Однією із проблем жінок-військовослужбовців в Україні, є те, що жінки займають переважно так звані «фемінізовані» спеціальності: медперсонал, фінансисти, логістика, зв’язок. Відтак, жінки в армії мають недостатньо можливості реалізовувати себе професійно.
І ми плануємо допомогти жінкам в армії на рівні з чоловіками мати право на професійне зростання, на отримання високих посад і військових звань”, – наголосила перший віце-спікер ВР.

Читайте також:
“Марш невидимого батальйону”: Генштаб скасував наказ
про відмову приймати жінок на контракт ЗСУ. ФОТО

Фотовиставка “Жінки в ЗСУ” у стінах Міноборони: “оксюморон” і спосіб впливу на генералів

Фотовиставку “Мами на передовій та в тилу” організовано за ініціативи Міжфракційного депутатського об’єднання “Рівні можливості” та Програми ООН “Жінки” (UN Women).
Експозиція покликана розповісти про жінок, які служать у Збройних силах України, та про матерів військовослужбовців.

фотовиставка Мами на передовій та в тилу у Верховній Раді

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна