Перші справи “беркутів”, передані в суд, можуть закрити через декриміналізацію

 

Суди в Києві почали розглядати справи за обвинуваченням “беркутівців” Владислава Лукаша і Віктора Шаповала та СБУшника Олександра Щеголєва, які керували розгоном Майдану.
“Це перші подібні справи, які потрапили до суду, та прецедент для України”, – заявила на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Олена Сторожук, адвокат Небесної Сотні та член Адвокатської дорадчої групи.

Під час Майдану Владислав Лукаш був командиром батальйону міліції особливого призначення “Беркут” у Харківській області.
Віктор Шаповал командував оперативною ротою №2 того ж батальйону “Беркут” та підпорядковувався безпосередньо Лукашу.
Олександр Щеголєв був у той час головою Служби безпеки в Києві та Київській області. Він керував так званою “антитерористичною операцією” проти протестувальників.

Справу Лукаша розглядають у Деснянському районному суді міста Києва під головування судді Дігтяр. Наступне слухання – 25 травня. Потерпілими по справі проходять більше 100 осіб.

За словами пані Сторожук, захист Лукаша використовує часткову декриміналізацію злочинів, у яких його звинувачують. Ідеться, зокрема, про декриміналізацію злочину перевищення службових повноважень у тому випадку, якщо відсутня матеріальна (грошова) шкода.

До такого ж ходу вдався і захист Щеголєва.

“Дуже складно сказати, які шанси притягти їх до кримінальної відповідальності. По Щеголєву за аналогічних обставин суд повернув обвинувальний акт прокурору. По Лукашу суд ще не прийняв рішення”, – розповіла пані Сторожук.

Адвокат наголосила: дуже важливо, щоб люди активно відвідували такі судові засідання. Вони є відкритими. “Коли судді бачать інтерес суспільства, є більше шансів на прийняття законних рішень та притягнення обвинувачених до відповідальності”, – додала захисниця Небесної Сотні.

Адвокат Марина Ліліченко зазначила, що справу Щоголєва розглядають у Шевченківському районному суді Києва. Його обвинувачують у загибелі 10 та поранених більше 20 осіб на Майдані та в Будинку профспілок.

За словами адвоката Юлії Попик, Шаповал проходить по епізодах 18 лютого на вулиці Інститутській та в Кріпосному провулку, внаслідок яких загинули три особи, а більше 100 отримали тілесні ушкодження різної тяжкості. Його справу слухають у Подільському суді. Наразі він відмовляється давати свідчення.

Наразі в суди передано лише сім справ, пов’язаних з Майданом. Чотири – по “Беркуту”, справа екс-мера Попова та справа “тітушок”.
Окремо на закритому засіданні слухають справу щодо вбивства журналіста Веремія.
Решта справ, за словами адвокатів Дорадчої групи, залишаються в Генпрокуратурі.

Читайте також:
Екс-командир “Беркута”, обвинувачений у побитті майданівців, не з’явився на суд

ГПУ затримала екс-заступника командира київського “Беркута”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна