УІНП: Як зробити мак пам’яті і де взяти зображення для заставок

 

Український інститут національної пам’яті в спеціальному повідомленні для ЗМІ нагадав, що вже три роки поспіль Україна вшановує полеглих у Другій світовій війні під європейським та традиційним українським символом – квіткою маку. Національні заходи проходять під гаслом “1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо”.

У зв’язку з цим УІНП попросив засоби масової інформації в День пам’яті і День перемоги 8 й 9 травня додати до логотипів символічний червоний мак, зробити відзначення 71-ї річниці завершення Другої світової війни в Європі темою дня, розмістити пропоновані інформаційні ролики тощо.

символіка 9 травня - мак заставка - УІНП (1)

І для ЗМІ, і для користувачів соцмереж та всіх громадян Інститут національної пам’яті розповів, де можна скачати відповідні фото- й відеоматеріали, зображення і заставки та як самотужки зробити мак пам’яті.

Як самому зробити значок “Мак пам’яті” >>>>

Натисніть, щоб побачити мак у повному розмірі:
символіка 9 травня - мак заставка - УІНП (2)

Інформаційні матеріали (плакати, заставки для соцмереж українською, кримськотатарською, англійською мовами)
пропонується завантажити
звідси (“Ніколи знову”) >>>
і звідси (“Пам’ятаємо. перемагаємо”) >>>

Читайте також:
“Повернути історію людям”.
Проекти УІНП до роковин завершення II Світової війни

“Нічних вовків” з “прапором перемоги” знову не пустили в ЄС

Також в УІНП нагадують, що святкувати 9 травня з радянським “прапором перемоги” – протизаконно.
“Згідно з чинним законодавством, поширення або публічне використання так званого «прапора перемоги» є пропагандою комуністичного тоталітарного режиму”, – повідомили Новинарні в прес-службі Інституту.

“Прапор перемоги” – це штурмовий прапор 150-ї ордена Кутузова ІІ ступеню Ідрицької стрілецької дивізії. Він червоного кольору, містить зображення поєднаних серпа і молота та п’ятикутної зірки, а також напис російською мовою «150 стр. ордена Кутузова ІІ ст. Идрицк. див. 79 с.к. 3 у.а. 1 Б. ф».

Юрист Українського інституту національної пам’яті Сергій Рябенко пояснює: “Прапор перемоги” містить тоталітарну комуністичну символіку, тож його поширення або публічне використання є пропагандою комуністичного тоталітарного режиму і протизаконне”.

Рябенко роз’яснив, що така заборона міститься у підпункті “в” пункту 4 частини першої статті 1 Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”. Там визначено, що прапори, символи, зображення або іншу атрибутика, де відтворюється поєднання серпа та молота, серпа, молота та п’ятикутної зірки, плуга (рала) або ж молота та п’ятикутної зірки, є символікою комуністичного тоталітарного режиму.

Використання символіки комуністичного тоталітарного режиму допускається лише на оригіналах бойових знамен (пункт 6 частини третьої статті 4 Закону).
“Оскільки оригінал “прапора перемоги” зберігається у Музеї Збройних сил Російської Федерації у Москві, використання будь-яких офіційних або інших копій чи зображень “прапора перемоги” під час меморіальних, урочистих та інших заходів 8-9 травня є пропагандою комуністичного тоталітарного режиму та заборонено Законом”, — уточнив Сергій Рябенко.

Водночас в УІНП нагадують, що ветерани Другої світової війни можуть вільно носити державні нагороди, ювілейні медалі та інші відзнаки, якими були нагороджені до 1991 року та протягом 1991-2015 років у зв’язку з річницями подій періоду Другої світової війни. Про це ідеться в пункті 7 частини третьої статті 4 Закону.

Читайте також:
“Володар історії”. Після розкриття правди про 28 панфіловців
Путін підпорядкував Росархів лише собі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна