Запорізьку ОДА очолив генерал – учень “замовника” Гонгадзе, який має мисливські угіддя і маєток під Києвом

 

Президент Петро Порошенко призначив головою Запорізької обласної державної адміністрації генерал-майора СБУ Костянтина Бриля. Про це глава держави повідомив учора, 22 квітня, під час перебування в Запоріжжі.

У дописі з цієї нагоди в “Твіттері” Порошенко назвав Бриля “людиною з високим рівнем відповідальності”.

Досі пан Бриль з грудня 2015 року був в.о. голови Запорізької ОДА.

Костянтин Бриль Кравченко

“На фото з портретом Юрія Кравченка, якого він називає “учителем”, – новопризначений глава Запорізької ОДА Костянтин Бриль. Служба у МВС під час убивства Гонгадзе та “ескадронів смерті”, служба в податковій, на митниці і в СБУ. Хатинка 600 квадратів у Пущі-Водиці, дружина-бізнесмен. Всьо пучком”, – так прокоментував призначення нового голови Запорізької ОДА журналіст Вахтанг Кіпіані.

Відомо, що уродженець Донецька Костянтин Бриль до загибелі міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка навесні 2005 року був наймолодшим генералом в системі МВС. Своєму висуненню і кар’єрі він зобов’язаний одіозному міністрові, який був найближчим соратником президента Кучми і вважався одним з імовірних його наступників.

У той період в МВС існували так звані “ескадрони смерті” – “орли Кравченка”, які розправлялися з неугодними політичними, бізнесовими й громадськими діячами. Однією з жертв став журналіст Георгій Гонгадзе. У 2010 році офіційне слідство визнало Кравченка винним як замовника вбивства Гонгадзе. Сам екс-міністр загинув внаслідок двох пострілів у голову. Слідство зробило висновок, що це було самогубство.

У 2002-2004 роках, після МВС, Юрій Кравчено був головою Державної податкової адміністрації України, і “учень” пішов за ним – Костянтин Бриль працював на керівних постах в податковій міліції.

Пізніше генерал Бриль перейшов на митницю (на запрошення тодішнього її керівника, бізнесмена Валерія Хорошковського).

Із березня по вересень 2014 року працював Бриль працював першим заступником главку “К” СБУ, але, як писали різні ЗМІ, був, по суті, виведений в резерв після низки скандалів корупційного характеру.

На парламентських виборах 2014 року генерал-майор Костянтин Бриль (представлений як офіцер з особливих доручень I категорії групи радників та консультантів апарату голови Служби безпеки України) балотувався до ВР як самовисуванець по мажоритарному округу №93 на Київщині (центр – Миронівка). Тоді програма “Гроші” каналу “1+1” дослідила, які статки зміг заробити за час держслужби “учень Кравченка” Бриль.

“У Пущі-Водиці у Костянтина Івановича – один з найкращих серед сусідів маєток, де майже на кожному паркані літера, на яку починається його прізвище. По периметру огорожі стоять камери, а охороняє генерала власна охорона. Територія близько гектара, у дворі припарковано дві іномарки.
Крім того, в селі Жовтневому під Переяславом розташовані мисливські угіддя, які також належать Костянтинові Брилю. Проте в декларації за 2012 рік про десятки гектарів не сказано”, – ішлося в сюжеті “Грошей”.

“Звідки ж гроші у генерал-майора, погодилася розповісти журналістам Любов Івченко. Одесити її згадують як “маму, яка потрібна Одесі”, – так підписували її передвиборчі листівки. Колишній кандидат у мери і бізнесвумен знає, як працювати з сьогоднішнім кандидатом в нардепи.
Любов переконує, що працювала б в рамках закону, але в Одесу прибув ревізор столиці Костянтин Бриль, який працював в антикорупційному відділі податкової. Жінка стверджує, що він поставив її перед фактом: щоб її компанія і надалі отримувала компенсацію ПДВ, треба ділитися.
Схема працювала просто – компанія Івченко нібито купувала заслонки у фірми, на яку вказував Бриль. Цій фірмі нібито сплачувався ПДВ. Потім Любов продавала заслонки за кордон і зверталася до держави з вимогою компенсувати ПДВ, оскільки цей податок діє всередині країни. Бриль допомагав отримати компенсацію. Любов стверджує, що через те, що не захотіла більше працювати, її підставили, і сам Бриль повинен добре знати деталі цієї “підстави”.
Проти неї порушили кримінальну справу і присудили 4 роки позбавлення волі. Сам Бриль не фігурує у кримінальній справі, але під підозру тоді за дивним збігом обставин потрапили нинішні помічники Бриля у виборчій кампанії”, – ішлося в сюжеті.

На виборах-2014 Костянтин Бриль посів друге місце, поступившись екс-“регіоналу” Олександрові Онищенку.

Однак уже у вересні 2015 року Бриль повернувся у владу, ставши заступником голови Запорізької ОДА.

Читайте також:
Засудили митника з аеропорту Запоріжжя, який обклав “даниною” турків

СБУ оприлюднила список колишніх співробітників, які перейшли на бік ворога

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна