Парад військової техніки 9 травня в Донецьку суперечитиме Мінським угодам

 

“Парад військової техніки” в Донецьку 9 травня буде грубим порушенням Мінських угод. Про це повідомила в соцмережі Дарка Оліфер, прес-секретар представника України у Тристоронньої контактній групі Леоніда Кучми, за підсумками сьогоднішнього засідання групи в Мінську.

“Напередодні святкування 9 травня ми попереджаємо представників окремих районів Донецької та Луганської областей: проведення так званого параду військової техніки у Донецьку буде прямим і грубим порушенням Мінських угод. Відповідно до домовленостей, все озброєння має бути відведено з лінії зіткнення у місця постійної дислокації, і це відведення має бути підтверджене співробітниками СММ ОБСЄ”, – написала прес-секретарка екс-президента Кучми.

“Поки тривають обстріли, неможливий прогрес у вирішенні політичних питань. Вибори на Донбасі можуть пройти після припинення вогню, виведення іноземних військових підрозділів, відновлення контролю за українсько-російським кордоном, за участю українських партій і українських ЗМІ”, – зазначила Оліфер.

За її словами, “через постійні обстріли сапери не можуть завершити роботи з розмінування на половині з 12 узгоджених ділянок, які знаходяться як уздовж лінії зіткнення, так на самій лінії зіткнення”.

Спеціальний представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік заявив, що в ці дні на Донбасі фіксуються 4,7 тис. порушень режиму припинення вогню за добу.

Як повідомляє БЕЛТА, спецпредставник ОБСЄ з жалем зазначив, що на Донбасі всі сторони знову використовують важке озброєння, і тому числі артилерію і міномети. Всупереч існуючій угоді, цю зброю було виведено з місць зберігання.

“Усі сторони порушують взяті на себе зобов’язання”, – підкреслив Сайдік.

Сайдік звернув увагу, що координатор робочої групи з безпеки Ертугрул Апакан закликав усі сторони припинити обстріли, враховуючи збільшення чисельності постраждалих, як серед військових, так і серед цивільних осіб, а також інциденти зі спостерігачами ОБСЄ.

Читайте також:
Армія “ДНР” готується до 9 травня:
наступ на “сіру зону”, ремені з лінолеуму, жіночі рукавички

Новий рекорд обстрілів за добу в АТО у 2016 році – 104

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна