Матюки росіянки в ефірі “Інтера” з Майдану розглянуть Нацрада й СБУ. Грозять санкції і депортація

 

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 25 лютого розгляне питання про призначення позапланової перевірки телеканалу “Інтер” у зв’язку з потраплянням в ефір нецензурного висловлювання випускового редактора програми “Подробиці” Марії Столярової під час сюжету про вшанування пам’яті героїв Небесної Сотні.
Про це в коментарі УНІАН повідомив голова регулятора Юрій Артеменко.

Ідеться про інцидент у прямому ефірі програми “Подробиці тижня” телеканалу “Інтер”, коли редактор Марія Столярова перервала включення батьків загиблих Героїв Майдану своїми словами в студії: “Ну-ка давайте заканчивайте эту х*йню”.

“Рада додасть це питання до проекту рішення про позапланову перевірку “Інтера” на засіданні в четвер”, – сказав голова Нацради.

За словами Артеменка, раніше Нацрада планувала призначити перевірку телеканалу у зв’язку з трансляцією російського фільму, який міг бути знятий після 2014 року, що суперечить українському законодавству.

Артеменко не може спрогнозувати рішення Нацради, однак, на його думку, незалежно від того, стосувався чи ні вислів Столярової героїв Небесної Сотні, поява нецензурної мови в ефірі неприпустима.

“Якщо люди погоджуються із зауваженнями, не конфліктують і обіцяють вжити заходів щодо виправлення ситуації, покарання може бути м’якше”, – пояснив Артеменко.

Також він зазначив, що процедура покарання українських телеканалів занадто затягнута, оскільки спочатку Нацраді необхідно винести три попередження, після чого питання про неправомірну діяльність каналу буде розглянуто в суді.

До того, як влаштуватись на “Інтер”, Марія Столярова – уродженка Харкова – працювала в Росії на каналі “Рен ТВ” (нині виключений з українських мереж) і робила репортажі з боку сепаратистів для проекту “Я була на війні”.
У 2014 році Марія не приховувала свій політичний вибір на користь Росії й терористичних бойовиків. Зокрема, Столярова “прославилася” у “Фейсбуці” фотографіями з бойовиками “ДНРівського” батальйону “Восток”, яких вона називала “своїми улюбленими хлопцями в Донецьку”.

censor.net.ua

Крім того, Столярова закликала “ввести війська” під час сутичок проукраїнських та проросійських сил у Харкові.

censor.net.ua

Скріншот / censor.net.ua
Служба безпеки України перевірить наявність складу злочину у дописах в соціальних мережах Марії Столярової та ухвалить рішення стосовно застосування чи не застосування до неї депортації. Про це сьогодні заявив на брифінгу керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

“Звичайно, що ті її висловлювання та заклики, що містяться у соціальних мережах і пов’язуються з цією особою, викликають у нас запитання. Вона (інформація в соцмережах) буде досліджуватися нашими слідчими, щоб чітко дати відповідь, чи є в її діях склад злочину, чи немає. Я думаю, що ми дуже швидко закінчимо цей аналіз і дамо виважену відповідь на це запитання”, – сказав Ткачук.

Також він висловив подив, що Столярова, маючи далеко не проукраїнські погляди, обіймає керівну посаду на одному із центральних загальнонаціональних телеканалів.

“Викликає подив, як людина з таким минулим, якщо воно дійсно підтвердиться, могла опинитися на такій посаді у дуже відомому і поважному ЗМІ. Я думаю, що це питання не лише до СБУ”, – зауважив Олександр Ткачук.

Інцидент зі Столяровою спричинив у соцмережах хвилю закликів до санкцій щодо каналу “Інтер” аж до скасування ліцензії на мовлення.

У свою чергу, колега Столярової, журналіст “Інтера” Роман Бочкала заступився за Марію, пояснивши, що сталася звичайна робоча ситуація, яка може статися під час кожного прямого ефіру.

“Хто працював в прямому ефірі, знає – в “підслушку” й не таке почуєш. Нерви в усіх на межі. Ефірка кипить… Можу перерахувати ще багато різних слів, які доводилося чути в подібній ситуації. Але всі вони нецензурні “, – пише він.

“Усе, що за кадром, там і має залишатися. Просто, мабуть, комусь дуже заважають наші розслідування, відверті матеріали про міністрів і їхні рюкзаки, наприклад. Правда – вона ж очі коле. Давайте не приплітати політику, ліпити з мухи слона. Навіщо нагнітати?” – додав військовий кореспондент “Інтера”.

Кто работал в прямом эфире, знает – в "подслушку" и не такое услышишь. Нервы у всех на пределе. Эфирка кипит… Могу пер…

Опубліковано Романом Бочкалою 23 лютого 2016 р.

Бочкала розвістив у мережі відео, в якому показано обставини нецензурної лайки Марії Столярової, ситуацію в апаратній телеканалу під час прямого ефіру та вибачення редакторки за матюки.

Марія Столярова визнає, що “це її лажа, але не смертельна лажа”, і зазначає, що її слова не стосувалися людей на Майдані. І запитує: а як глядачі дізналися, що це вона матюкається, а не хтось інший? Може, через те, що її телефони прослуховують і знають голос? Тобто Столярова теж вважає скандал навколо неї тиском на свободу слова.

Читайте також:
МЗФ Росії визнав, що рупори Кремля потрапляють під заборону не лише в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна