Українські тюремники привезли з ОРДЛО 18 “зеків” із важкими вироками

 

Сьогодні уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська разом зі співробітниками СБУ та Державної пенітенціарної служби України забрали в сепаратистів 18 засуджених, яких передали з окупованих районів Донбасу для відбування покарання в тюрмах на підконтрольній українській владі територіях. Про це повідомила у “Фейсбуці” народний депутат Ірина Геращенко, уповноважена президента з питань мирного врегулювання на Донбасі.

“Це особи, що здійснили важкі злочини і за вироками українських судів отримали великі терміни ув’язнення (є й ті, хто отримав довічне ув’язнення), ще до початку конфлікту на Донбасі”, – зазначила Ірина Геращенко.

За її даними, на сьогодні в тюрмах на окупованих територіях залишається близько 10 тисяч тих, хто відбуває покарання за вироками українських судів.
Майже тисяча з них хотіла б відбувати покарання на підконтрольній Києву території, адже тут проживають їх родичі.

“І ми маємо список, у якому близько 300 осіб, чиї рідні звернулися до уповноваженого з прав людини Лутковської, пенітенціарної служби чи мінської гуманітарної групи з проханням сприяти у такому переміщенні”, – повідомила Геращенко.

За її словами, всі ці дані вносяться в єдиний список, “і ось сьогодні відбулася четверта подібна операція передачі засуджених”.

“Попри те, що ці люди вчинили важкі злочини, – вони також громадяни України, і держава так само дбає про їх права, як-то право на листування, побачення і т.д.”, – наголосила Ірина Геращенко.

Вона зазначила, що список тих, кого передають українській стороні, формує інша сторона (“ДНР/ЛНР”), а обмундсмен та пенітенціарники забирають тих, кого бойовики згодні передати.

“Як правило, це особи, що мають великий термін ув’язнення і відбувають покарання за дуже важкі злочини”, – додала депутатка.

Передбачаючи можливі запитання щодо звільнення українських полонених із тюрем ОРДЛО, Геращенко написала:

“Новин про можливу дату звільнення заручників на сьогодні , на жаль, немає. Працюємо. В списку заручників 140 осіб, ми шукаємо місцезнаходження деяких із них, і вважаємо , що розблокувати процес звільнення потрібно, в першу чергу звільнивши хворих, жінок, людей із важкими пораненнями й діагнозами. Відповідний список на 25 осіб ми передали іншій стороні ще на початку січня. 13 січня представники ОРДО – ОРЛО в Мінську пообіцяли звільнити більше 20 людей із цього списку. ОБСЄ зробила обнадійливу заяву про розблокування процесу. Але поки що нікого не відпустили.

Тема звільнення буде однією із пріоритетних наступного тижня під час зустрічі міністрів закордонних справ у нормандському форматі в Німеччині”.

Читайте також:
Україна готова на компроміс із “сепарами” для звільнення 25 хворих полонених

“Підвал” Луганська. Репортаж і ФОТО з місць, де тримають українських бранців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна