Норвегія виділить $9,5 млн на евакуацію поранених з України для лікування в Європі

Норвегія виділить 100 мільйонів крон (близько 9,5 млн доларів) на продовження місії з евакуації важкопоранених українців для лікування у Європі.

Про це пише VG з посиланням на заяву прем’єр-міністра країни Йонаса Гар Стьоре, передає “Європейська правда” 24 вересня.

Норвезький прем’єр наголосив на важливості доставити деяких важкопоранених на лікування.

“У нас є літак і екіпаж з великим міжнародним визнанням, щоб виконати цю роботу”, – заявив він.

Видання зазначило, що з серпня 2022 року переобладнаний літак SAS, своєрідна літаюча реанімація, вивозить поранених з України на лікування в інші європейські країни. Угода між Норвегією та ЄС мала закінчитися в листопаді.

Однак Норвегія вирішила продовжити угоду до квітня наступного року, а витрати становитимуть до 100 мільйонів норвезьких крон (близько $9,5 млн).

“На жаль, попит все ще великий. Саме тому ми продовжуємо його”, – заявив Стьоре.

За його словами, майже половина з тих, хто вилетів з України на стаціонарне лікування, були евакуйовані норвезькими літаками, а це – 1931 пацієнт.

Він розповів, що багато з пацієнтів мають онкологічні захворювання, поранення, смертельні опіки та переломи кінцівок. Вони летять до Польщі, звідки їх транспортують до лікарень по всій Європі. 400 пацієнтів, які перебували на борту літака Norwegian Medevac, отримали лікування в Норвегії.

Читайте також:
Норвегія збільшить програму підтримки України до €11,5 млрд, але допомогу “розтягнуть”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна