Зеленський їде у Вашингтон 26 вересня: план візиту

Президенти США та України Джо Байден і Володимир Зеленський зустрінуться у Вашингтоні 26 вересня.

Про це повідомив Білий дім.

Зеленський також зустрінеться із віцепрезиденткою Камалою Гарріс.

“Лідери обговорять стан війни між Росією та Україною, включаючи стратегічне планування України та підтримку США для України в її захисті від російської агресії. Президент і віцепрезидентка наголошуватимуть на своїй непохитній прихильності підтримувати Україну, допоки вона не переможе у цій війні”, – додано в заяві адміністрації президента США, яку цитує “Голос Америки”.

Про візит Зеленського у Сполучені Штати повідомив також увечері у четвер, 19 вересня, речник президента Сергій Никифоров.

З його слів, президент України також планує зустрічі з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс, представниками Конгресу Сполучених Штатів від обох партій і 45-м президентом США Дональдом Трампом.

“Президент України серед іншого виступить на Генеральній Асамблеї ООН, зустрінеться з представниками американських оборонних та енергетичних компаній, українською громадою, проведе на полях Генасамблеї двосторонні переговори з лідерами країн і міжнародних організацій.  Володимир Зеленський проведе зустріч із Президентом США Джозефом Байденом, щоб представити йому План перемоги. Глава Української держави розраховує обговорити деталі цього Плану, а також підтримку України з боку Сполучених Штатів у її боротьбі заради свободи”, – повідомив Никифоров.

Контекст

Раніше український президент анонсував, що представить Байдену свій “план перемоги” України. “Пакет перемоги, який я представлю президенту Сполучених Штатів, може прокласти шлях до надійного миру – до повної реалізації Формули миру”, – сказав Зеленський 13 вересня.

“План перемоги” включатиме п’ять пунктів, один з яких потрібно буде втілити після завершення війни.

“Для нас перемога означає бути дуже сильними й бути готовими до сильної дипломатії. І тому я підготував кілька пунктів “плану перемоги”. Чотири з них — основні. Плюс один нам потрібен після війни. Я поділюся ним з Байденом”, — коментував президент.

За словами президента, у чотирьох основних пунктах “плану перемоги” йтиметься про:

  • безпеку;
  • геополітичне місце України;
  • сильну військову підтримку, яка має бути доступною для України й дозволятиме вирішувати, як використовувати ту чи іншу річ;
  • економічну підтримку.

Також він наголосив, що планує поділитися “планом перемоги” не лише з Байденом, а й з кандидатами в президенти США Камалою Гарріс та Дональдом Трампом, оскільки “це буде справедливо”. Окрім цього, план представлять також Конгресу США, від якого залежить чимало рішень.

16 вересня глава держави заявив, що План перемоги України у війні з Росією готовий на понад 90%.

Читайте також:
Bild пише, що Зеленський у США може оголосити про тимчасове замороження війни: в ОП це спростували

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.