У Києві облаштували Алею пам’яті журналіста Георгія Гонгадзе, вбитого 24 роки тому

У Києві на Контрактовій площі відкрили тимчасову Алею пам’яті українського журналіста Георгія Гонгадзе, який був убитий цього дня 24 роки тому.

Про це в понеділок, 16 вересня, повідомляє “Детектор медіа”.

Меморіальна алея складається з інформаційних банерів про життя і внесок Гії Гонгадзе в незалежну журналістику та громадянське суспільство в Україні.

Серед журналістів, правозахисників, які прийшли вшанувати пам’ять колеги, — виконавча директорка українського ПЕН Тетяна Терен; журналістка й телеведуча, віцепрезидентка Українського ПЕН Мирослава Барчук; правозахисниця, представниця сім’ї Ґонґадзе Валентина Теличенко; заступниця генерального директора Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні Ольга Сало та інші.

Відкриттям алеї розпочався Тиждень памʼяті Георгія Гонгадзе, організований командою Премії його імені.

“Алея, яку ми відкриваємо у Києві на Контрактовій, якраз і має продемонструвати внесок Гонгадзе у ті трансформації, які пережила і переживає Україна. Його вклад є всюди — у формуванні громадянського суспільства, культурі, самоідентифікації, свободі слова та розвитку медіа. Думки, практики та світогляд Георгія залишаються актуальними й досі. Ця Алея — це ще одне нагадування, що Герої України не можуть і не будуть забутими, а зло — завжди має бути покаране. Погрозам, репресіям і вбивствам — не місце в Україні”, — сказав програмний директор Премії Владислав Зінкевич.

 

Алея пам’яті Георгія Гонгадзе встановлена у партнерстві з Національним музеєм Революції гідності.

Після відкриття меморіальної Алеї учасники акції вирушили до церкви Миколи Набережного на Подолі та поклали квіти на могилі Гії.

Виставку пам’яті зможуть побачити всі охочі впродовж тижня до 22 вересня включно.

Фото: Максим Поліщук / Детектор медіа

Контекст

Відомий український журналіст, засновник сайту “Українська правда” Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати Гії.

Як з’ясувалося, Георгія Гонгадзе викрали співробітники міліції та вбили в ніч із 16-го на 17 вересня 2000 року.

На тлі загибелі опозиційного журналіста в Україні спалахнув “касетний скандал” – було оприлюднено диктофонні записи з кабінету президента Леоніда Кучми, на яких керівники МВС, СБУ, інші силовики та очільники держави обговорюють зокрема способи протидії Георгієві Гонгадзе та його можливе усунення.

Відтак почалася всеукраїнська акція протесту “Україна без Кучми”, яка зупинила скочування країни до тоталітаризму та стала предтечею Майдану.

У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать Георгію.

За вбивство Гонгадзе було засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, вирок якому набув чинності в січні 2016 року. У липні 2021 року Верховний Суд залишив Пукача за ґратами довічно.

Засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

Замовників убивства Гії досі не знайдено та не притягнуто до відповідальності, хоча це обіцяли зробити всі президенти та всі очільники МВС і ГПУ.

Читайте також:
Георгію Гонгадзе – 50. Невідомі карпатські пригоди Героя в спогадах його вихованців


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна