Забруднені води Сейму можуть уже 5 вересня дійти до водозабору Києва: у Міндовкіллі намагаються цього не допустити

Забруднення річки Сейм є надзвичайною подією, тож Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів України намагається не допустити, щоб забруднені води дійшли до водозабору Києва.

Про це заявив очільник Міндовкілля Руслан Стрілець в коментарі Укрінформу.

За його словами, забруднені води рухаються зі швидкістю 20-25 км на день.

“Ми робимо максимум для того, щоби вони не дійшли до питного водозабору Києва. Це наша основна задача. Тож 5-6 вересня ми побачимо, чи діють заходи, яких ми зараз вживаємо”, — зазначив міністр.

Щоденно здійснюється відбір зразків води для досліджень, також вишукуються найкращі методи для подолання забруднення.

“За останні дні зроблено понад 50 проб, за ці два дні  — ще 28. Зразки забрудненої води постійно відбираються для лабораторних досліджень та випробувань з метою пошуку найкращих рішень. Відповідно, вчора відібрали проби для того, щоб фахівці на очисних спорудах водоканалу (там, де питні водозабори) з’ясували, чи зможуть вони впоратися, якщо забруднення дійде туди. Тобто, превентивно ми робимо максимум для того, щоб це зупинити”, — додав Стрілець.

Він також нагадав, що 29 серпня відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому ухвалено низку рішень для розв’язання проблеми. Зокрема, йшлося про заходи з аерації (збагачення повітрям), абсорбції, перекидання додаткових обсягів води, а також збирання мертвої риби та недопущення подальшого її мору.

Усі ці заходи проводяться, зокрема, вранці 30 серпня почали вносити абсорбент у воду та здійснювати штучну аерацію. Наскільки це ефективно, буде зрозуміло 2 вересня, адже потрібен час, щоб бактерії почали працювати.

Стрілець наголосив, що речовина, яка викликала забруднення, виключно органічного походження. Проблему ліквідують силами ДСНС, Державної екологічної інспекції, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державного рибоохоронного патруля та місцевої влади.

Нагадаємо, з 14 серпня росіяни скидають у річку Сейм на території Росії відходи невідомих речовин, спричиняючи забруднення водойми. Забруднення поширилося по всій акваторії річки Сейм у межах Сумської області та дісталося Чернігівщини. На Сумщині виявили масовий мор риби. У Держагентстві України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм заявили, що у річці Сейм на Чернігівщині виявили перевищення гранично допустимих концентрацій забруднювальних речовин, зокрема, амонію та завислих речовин.

Річка Сейм впадає у Десну, яка протікає Сумщиною, Чернігівщиною та Київщиною.

В Київській ОВА повідомили, що Державна екологічна інспекція провела перевірку річки у межах Київщини.

Інспекція не виявила перевищення гранично допустимих концентрацій органічних та мінеральних речовин у річці. Крім того, зафіксовано вміст кисню у межах норми, а фактів мору риби не виявлено.

Читайте також:
У Києві зафіксували 17 випадків гарячки Західного Нілу, троє людей померли

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна