“Зовсім трохи не дочекався відрядження на навчання у США”: на роковини загибелі Андрія Пільщикова “Джуса” його мати посиділа в кабіні F-16. ВІДЕО

25 серпня 2024 року, на роковини загибелі пілота Андрія Пільщикова “Джуса”, який був одним із головних адвокаційників надання Україні винищувачів F-16, командувач Повітряних сил Микола Олещук оприлюднив відео, в якому показав, як мати Андрія Лілія Олександрівна посиділа в кабіні літака, на якому так мріяв літати її син.

За словами Олещука, таку обіцянку він дав матері Джуса під час прощання з пілотом.

“Джус зовсім трохи не дочекався свого відрядження на навчання в Сполучені Штати. І сьогодні в кабіні F-16-го – його мати. Вона продовжує справу свого сина і зробить усе, щоб наші крила міцніли”, – наголосив командувач Повітряних сил.

“Я дуже щаслива. Я їхала сюди і думала, що тіло може загинути, а душа залишається з нами. Я думаю, що Андрій це бачить, чує та радіє. Тепер головне, що немає дороги назад”, — сказала мама Джуса Лілія Авер’янова.

Передісторія

26 серпня 2023 року з повідомлень у соцмережах стало відомо, що напередодні в авіакатастрофі на Житомирщині загинув льотчик-винищувач МіГ-29 ПС ЗСУ позивний “Джус” – Андрій Пільщиков із Харкова.

Позивний “Джус” Андрій отримав через те, що ніколи не вживав алкоголю, тільки сік.

Він був серед тих пілотів, які надзвичайно багато зробили для того, щоб Захід наважився надати Україні літаки F-16. Зокрема, у США зустрічався з американськими урядовцями й представниками військового командування, колишніми пілотами, і переконував їх у необхідності цих винищувачів для перемоги України у війні проти Росії.

Постійно перебував на зв’язку з каліфорнійськими пілотами і вважався головним рушієм адвокаційної групи із просування багатьох рішень по F-16.

За час війни він дав десятки інтерв’ю західним медіа, бо добре знав англійську мову та предмет розмови – те, про що можна і треба говорити для України.

Андрій Пільщиков “Джус”

Після катастрофи на Житомирщині першу повідомляли про ймовірне зіткнення двох МіГів та загибель двох пілотів.

Проте згодом із джерел у Збройних силах стало відомо, що внаслідок зіткнення двох L-39 загинули троє льотчиків: крім капітана (на той час, звання майора він отримав посмертно) Пільщикова, це були майори В’ячеслав Мінка і Сергій Проказін.

Працівники ДБР почали розслідування обставин авіакатастрофи навчально-бойових літаків L-39. Інцидент стався 25 серпня 2023 року.
Попередня кваліфікація правопорушення: порушення правил польотів або підготовки до них (ст. 416 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 15 років.

40-ва бригада тактичної авіації, що базується у Василькові, розповіла про своїх пілотів. У пам’ять про них спалили піаніно.

На місці катастрофи. Фото: Суспільне.Житомир

Майор В’ячеслав МІНКА (мешкав на Київщині). Повернувся в авіацію у 2015 році, коли російський агресор напав на Україну. З початком повномасштабного вторгнення мав понад 200 годин нальоту. Був досвідченим пілотом бригади, технічно підготовленим. Знався на різних типах літаків, значну частину служби присвятив інструкторській справі.

Майор Сергій ПРОКАЗІН (проживав на Полтавщині). 24 роки життя присвятив авіації: від льотчика – до заступника командира бригади. Із 2022 року мав понад 100 годин бойових польотів. Побратими згадують його непересічну посмішу, щирість, вміння прийти на допомогу у непростих ситуаціях.

Капітан Андрій ПІЛЬЩИКОВ (родом із Харкова), позивний “Juice”. Вісім років життя присвятив авіації. З початком великої війни мав понад 500 годин нальоту. Зокрема, під час виконання бойових завдань в складних умовах обстановки. Отримав низку державних та відомчих нагород. Був мужнім, принциповим, безкомпромісним, завжди до кінця відстоював власну думку, активно виступав у західних медіа, зокрема в питанні надання Україні сучасних літаків F-16.

Читайте також:
Кличко підтримав перейменування вулиці Києва на честь пілота Андрія Пільщикова “Джуса”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна