У Києві попрощалися із пілотом ЗСУ Андрієм Пільщиковим “Джусом”. Поховання – на Аскольдовій могилі. ФОТО

У Києві попрощалися із загиблим на Житомирщині військовим пілотом Андрієм Пільщиковим на позивний “Джус”.

Церемонія прощання відбулася у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у вівторок, 29 серпня.

Попрощатися з пілотом прийшли кілька сотень військових і цивільних громадян.

Фото: Стас Козлюк / “Новинарня

На церемонії прощання з “Джусом” був присутній командувач Повітряних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук.

“Він не просто герой, він легенда. Він бачив майбутнє повітряних сил. Він доніс усьому світу, що Україні потрібен літак. На жаль, трішки не дочекався, залишилася досить мало. Наші пілоти вже вирушили на навчання. Я згоден з матір’ю, краще б він поїхав навчитися закордоном. Льотчики не вмирають, вони йдуть у небо. Є збірний образ “Привида Києва”. І Андрій був його частиною”, — сказав на церемонії генерал-лейтенант Олещук, якого цитує “Суспільне”.

Мама загиблого. Фото: Стас Козлюк / “Новинарня

Мати загиблого Лілія Авер’янова звернулася до командувача Повітряних сил із проханням взяти її у перший літак F-16, щоб здійснити коло в небі України. Олещук пообіцяв їй це зробити, пише ТСН.

“Я в першому літаку зроблю коло?” – спитала пані Лілія. “Безумовно”, – відповів генерал Олещук.

Фотогалерея з собору (гортайте):

прощання з Андрієм Пільщиковим Джусом - патріарший собор Воскресіння Христивого УГКЦ - 29-08-2023 - С (11) прощання з Андрієм Пільщиковим Джусом - патріарший собор Воскресіння Христивого УГКЦ - 29-08-2023 - С (12) прощання з Андрієм Пільщиковим Джусом - патріарший собор Воскресіння Христивого УГКЦ - 29-08-2023 - С (9) прощання з Андрієм Пільщиковим Джусом - патріарший собор Воскресіння Христивого УГКЦ - 29-08-2023 - С (7) прощання з Андрієм Пільщиковим Джусом - патріарший собор Воскресіння Христивого УГКЦ - 29-08-2023 - С (6) прощання з Андрієм Пільщиковим Джусом - патріарший собор Воскресіння Христивого УГКЦ - 29-08-2023 - С (3) прощання з Андрієм Пільщиковим Джусом - патріарший собор Воскресіння Христивого УГКЦ - 29-08-2023 - С (2) прощання з Андрієм Пільщиковим Джусом - патріарший собор Воскресіння Христивого УГКЦ - 29-08-2023 - С (1)
<
>

Поховали Андрія Пільщикова на Аскольдовій могилі в Києві.

Нагадаємо, що 10 березня на Аскольдовій могилі поховали командира батальйону “Вовки Да Вінчі” Героя України Дмитра Коцюбайла.

Кохана пілота Меланія Подоляк. Фото: Стас Козлюк / “Новинарня

Передісторія

Як писала “Новинарня“, 26 серпня з повідомлень у соцмережах стало відомо, що в авіакатастрофі на Житомирщині загинув льотчик-винищувач МіГ-29 ПС ЗСУ позивний “Джус” – Андрій Пільщиков із Харкова.

Позивний “Джус” Андрій отримав через те, що ніколи не вживав алкоголю, тільки сік.

Спершу повідомляли про ймовірне зіткнення двох МіГів та загибель двох пілотів, проте згодом із джерел у Збройних силах стало відомо, що внаслідок зіткнення двох L-39 загинули троє льотчиків.

Крім Пільщикова, загинули також майори В’ячеслав Мінка і Сергій Проказін.

Працівники ДБР почали розслідування обставин авіакатастрофи навчально-бойових літаків L-39. Інцидент стався 25 серпня 2023 року.
Попередня кваліфікація правопорушення: порушення правил польотів або підготовки до них (ст. 416 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 15 років.

40-ва бригада тактичної авіації, що базується у Василькові, розповіла про своїх пілотів. У пам’ять про них спалили піаніно.

Майор В’ячеслав МІНКА (мешкав на Київщині). Повернувся в авіацію у 2015 році, коли російський агресор напав на Україну. З початком повномасштабного вторгнення мав понад 200 годин нальоту. Був досвідченим пілотом бригади, технічно підготовленим. Знався на різних типах літаків, значну частину служби присвятив інструкторській справі.

Майор Сергій ПРОКАЗІН (проживав на Полтавщині). 24 роки життя присвятив авіації: від льотчика – до заступника командира бригади. Із 2022 року мав понад 100 годин бойових польотів. Побратими згадують його непересічну посмішу, щирість, вміння прийти на допомогу у непростих ситуаціях.

Капітан Андрій ПІЛЬЩИКОВ (родом із Харкова), позивний “Juice”. Вісім років життя присвятив авіації. З початком великої війни мав понад 500 годин нальоту. Зокрема, під час виконання бойових завдань в складних умовах обстановки. Отримав низку державних та відомчих нагород. Був мужнім, принциповим, безкомпромісним, завжди до кінця відстоював власну думку, активно виступав у західних медіа, зокрема в питанні надання Україні сучасних літаків F-16.

Читайте також:
Ігнат: Ви навіть уявити не можете, як “Джус” хотів літати на F-16 та скільки для цього робив

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна