У Львові затримали адвокатку Богдану Москву за організацію схем для ухилянтів. Під час обшуків на горищі знайшли її зятя — оголошеного в розшук експрокурора Ільницького

Служба безпеки України затримала у Львові колишнього прокурора Ростислава Ільницького, оголошеного у розшук, а також його тещу-адвокатку Богдану Москву, яка займалася “схемами для ухилянтів”.

Про це в суботу, 6 липня, повідомляє пресслужба СБУ, а також “Українська правда” з посиланням на джерела в правоохоронних органах.

Співробітники Служби безпеки України та прокуратури ліквідували ще одну схему ухилення від мобілізації, яка діяла у західних областях України. У результаті комплексних заходів на Львівщині затримано організаторку оборудки — місцеву адвокатку Богдану Москву.

Під час обшуків у її будинку затримано також її зятя, колишнього прокурора, який майже рік перебував у розшуку за підозрою у підробці документів. Скандальний Ільницький ховався на горищі будинку.

Фото: УП

Як свідчать матеріали справи, Москва діяла у складі злочинної групи, до якої залучила посадовців медичних закладів та МСЕК регіону, а також службовців ТЦК та СП Львівщини. За наявними даними, вартість послуг зловмисників становила до 12 тис. доларів США з особи, а загалом вони встигли “заробити” майже пів мільйона американських доларів.

“Схема” діяла на території Львівської та Івано-Франківської областей. Разом зі спільниками адвокатка сприяла ухилянтам в оновленні військово-облікових даних в державних реєстрах, а також забезпечувала фіктивне оформлення групи інвалідності. Така схема дозволяла потенційним призовникам незаконно перетнути кордон України.

Правоохоронці затримали організаторку схеми під час одержання першої частини коштів у розмірі 3500 доларів США. При обшуках у фігурантки в ручній сумочці було виявлено майже 1,5 млн в гривневому еквіваленті. Окрім цього, вилучено й чорнові записи, які підтверджують ведення протиправної діяльності.

На підставі зібраних доказів слідчі Національної поліції повідомили адвокатці про підозру за ч. 3 ст. 369-2 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави) Кримінального кодексу України.

Фігурантці обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Що відомо про Ростислава Ільницького

Як писала “Новинарняраніше, 7-8 жовтня 2023 року 31-річний колишній прокурор Ростислав Ільницький відгуляв дводенне розкішне весілля з експрацівницею львівського ДБР Роксоланою Москвою у п’ятизірковому комплексі Emily Resort, що поблизу Львова.

Кількість гостей варіювалася від 300 до 500, серед них — колишні та чинні політики, працівники правоохоронних органів, ДБР, податкової та депутати. Вартість весілля оцінюють у мільйони гривень.

Подібна розкіш під час війни обурила громадськість.

Відео весілля виклала в мережу сама 27-річна наречена — колишня працівниця Державного бюро розслідувань, донька доволі відомої у Львові адвокатки та бізнесменки Богдани Москви, родичка колишньої дружини екскерівника ДБР Романа Труби, що очолював бюро з 2017 по 2019 роки.

Ростислав Ільницький працював у 2018 році в органах прокуратури у Львові, згодом — заступником прокурора у місті Радехові на Львівщині. Наприкінці 2019 року мав намір стати головним прокурором Херсонської області, але не був призначений на посаду.

Уже тоді при обговоренні кандидатури потенційного головного прокурора Херсонщини ЗМІ зауважили, що при доходах 264 820 гривень за 2018 рік у Ільницького в декларації значилось 83 тисячі доларів заощаджень готівкою, хоча з часу закінчення освіти він працював в органах прокуратури. У 2023 році прокурор Ільницький за власним бажанням звільнився з посади прокурора прокуратури Печерського району Києва. Чим він займається зараз, не відомо.

Його наречена, а тепер уже дружина, Роксолана Москва до березня 2022 року працювала у відділі кадрів Територіального управління ДБР у Львові. Після звільнення з бюро Роксолана спробувала поновитися на посаді через суд, і навіть його виграла, але зараз ДБР оскаржує це у Верховному Суді і на роботі вона досі не поновлена.

Хоча після хвилі обурення наречена закрила доступ до своєї сторінки, кадри встигли поширити ЗМІ. Згодом батько нареченого Василь Ільницький зателефонував у редакцію львівського видання Lviv.Media та просив не публікувати розслідування щодо весілля та статків родини, оскільки він “багато допомагає армії”. Втім, про витрати на свято говорити відмовився.

20 жовтня Ільницькому принесли повістку.

21 грудня стало відомо, що Ільницького оголосили в розшук за трьома частинами 358 статті Кримінального кодексу:

за трьома частинами статті 358 Кримінального кодексу України:

  • ч.1 — Підроблення посвідчення або іншого офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, нотаріусом, державним реєстратором.
  • ч.3 — Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб.
  • ч.4 — Використання завідомо підробленого документа.

Читайте також:
Через напад на військовослужбовця ТЦК у Ворохті відкрили два кримінальні провадження

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна